Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|петак, август 14, 2020
Nalazite se na Home » Gas » Bajatović: Nesporan krak „Južnog toka“ kroz Srpsku

Bajatović: Nesporan krak „Južnog toka“ kroz Srpsku 

NOVI SAD, Generalni direktor preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović demantovao je danas spekulacije da izgradnja kraka gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srpsku dovedena u pitanje.

„Moram reći, zbog spekulacija u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, da nema apsolutno nikakve dileme da se projekat izgradnje gasovoda `Južni tok` i njegovog kraka prema Srpskoj, odvijaju u skladu sa zacrtanom grafikom, odnosno onako, kako su to zajednički zamislili Republika Srpska i `Srbijagas“, rekao je Bajatović novinarima.

On je, poslije današnjeg sastanka u Novom Sadu sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem, naveo da je tačno da je Srpska na početku projekta, ali da će joj u njegovoj realizaciji pomoći ruski „Gasprom“ i „Srbijagas“.

„Naše kolege iz Republike Srpske jesu na početku, ali će se i `Srbijagas` i `Gasprom` u punoj mjeri uključiti da bi svi poslovi na realizaciji projekta `Južni tok` i kraka gasovoda kroz Srpsku dobili potrebnu dinamiku“, naglasio je Bajatović.

On je istakao da projekti izgradnje gasovoda, i kroz Srbiju, i kroz Republiku Srpsku, zasad imaju jedino garancije ruskih banaka.

„Ruske banke spremne su u ovom momentu da u potpunosti prate realizaciju projekata izgradnje gasovoda, i to po cijenama kapitala koje su čak niže od cijene kapitala koju trenutno možemo da imamo na zapadnom tržištu. To ne znači da nećemo na tenderima, osim ruskih, angažovati i druge banke koje su spremne da finansiraju gradnju `Južnog toka`“, rekao je Bajatović.

On je ponovio da će gradnja „Južnog toka“ kroz Srbiju početi u decembru, kao i da će do 30. juna biti završen glavni projekat tog velikog poduhvata.

Osim Bajatovića i Kovačevića, razgovoru o gradnji gasovoda „Južni tok“ i njegovog kraka kroz Republiku Srpsku prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora preduzeća „GAS Res“ Slobodan Puhalac.  Srna

Dodaj Komentar