Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, октобар 21, 2020
Nalazite se na Home » Gas » „Južni tok“ i TE „Ugljevik 3“ – najznačajniji energetski projekti

„Južni tok“ i TE „Ugljevik 3“ – najznačajniji energetski projekti 

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske započela je u proteklih godinu dana najznačajnije projekte u energetskom sektoru, koji se odnose na gradnju Termoelektrane /TE/ „Ugljevik tri“ i gasovod „Južni tok“.

Provedena je procedura i zaključen koncesioni ugovor za izgradnju i korištenje TE „Ugljevik tri“ instalisane snage dva puta 300 megavata i procijenjene investicije 1,1 milijardu KM, sa koncesionarom „Komsar enerdži Republika Srpska“.

„Riječ je o jednoj od najvećih investicija u regiji koja se realizuje paralelno sa ulaganjem u otvaranje novog rudnika na ležištu `Ugljevik Istok dva`, čija je vrijednost 443 miliona KM“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Osim toga, Privredno društvo „EFT – RiTE Stanari“ u projekat izgradnje TE „Stanari“, instalisane snage 300 megavata, procijenjene investicije 950 miliona KM, u 2013. godini uložilo je 152 miliona KM.

Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je gasni projekat izgradnje kraka gasovoda „Južni tok“.

„U 2013. godini uspostavljena je saradnja sa Srbijom u oblasti gasa, koja će se realizovati razmjenom iskustava i znanja u vezi sa donošenjem potrebnih zakona, pravilnika i drugih akata neophodnih za uspješnu realizaciju projekta `Južni tok` u Srbiji i Republici Srpskoj“, navodi se u saopštenju.

Sredinom maja 2013. godine sa predstavnicima ruskog partnera „Gasprom“ Moskva usaglašeni su tehnički aspekti projekta.

U junu je potpisana Mapa puteva za realizaciju energetskih projekata na području Republike Srpske u okviru projekta „Južni tok“ između Republike Srpske i „Gasproma“, čime su utvrđene obavezujuće aktivnosti, izvršioci i rokovi za realizaciju ovog projekta do kraja 2014. godine.

U izvještaju o radu Vlade Srpske u prvih godinu dana mandata navedeno je da je Vlada pokrenula istragu u Fabrici glinice „Birač“, kojom je zaustavila kolaps jednog sistema.

„Vlada je dala punu podršku ovoj fabrici, očuvala proces proizvodnje, kao i više od hiljadu radnih mjesta. Sada je zaposleno više radnika nego u trenutku kada je Vlada intervenisala za spašavanje ove firme nakon sudskog spora sa vlasnicima iz Litvanije“, navedeno je u izvještaju u kojem se dodaje da je Vlada apsolutno posvećena svim istragama i aktivnostima koje treba da dovedu proces do kraja.

Posebnim angažovanjem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u 2013. godini pronađen je strateški partner za kupovinu imovine „Energoinvest -Rasklopna oprema“ /RAOP/ Istočno Sarajevo.

Nepokretnu imovinu RAOP-a za 7.600.000 KM kupio je „Elektroinženjering“ Banjaluka, koji su osnovale ruske kompanije „Vektor plus“ i „Ker inženjering“.

Time su stvorene pretpostavke za ponovno pokretanje proizvodnje, a namjera strateškog partnera je da se u ovim pogonima osnuje velika regionalna baza za servisiranje elektroenergetske opreme. Srna

Dodaj Komentar