Srijeda 30. Novembar 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija prekida isporuku gasa Italiji

Rusija prekida isporuku gasa Italiji

MOSKVA – Rusko državno poduzeće Gazprom PJSC obustavilo je isporuke prirodnog gasa Italiji, eskalirajući sve dublju energetsku krizu u Europi.

“Gazprom je obavijestio da nije u mogućnosti potvrditi količine gasa tražene za danas, navodeći da nije moguće snabdijevati gasomo preko Austrije. Stoga će današnje ruske isporuke gasa Eni-ju preko ulazne točke Tarvisio biti na nuli”, objavila je Eni SpA, najveća talijanska naftna kompanija, u izjavi na svojoj web stranici u subotu.

“Radimo na tome da provjerimo s Gazpromom je li moguće ponovno aktivirati tokove prema Italiji”, rekao je portparol Enija.

Evropske zemlje žure pronaći alternative ruskom gasu i zaštititi se od prekida snabdijevanja dok ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja gušiti snabdijevanje kontinenta energijom kako bi izvršio pritisak na Evropsku uniju zbog nekoliko krugova sankcija kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Prekid isporuke talijanskog gasa dolazi nekoliko dana nakon što su podvodne eksplozije onesposobile ključni gasovod Sjeverni tok koji povezuje Rusiju sa Evropom. Američki predsjednik Joe Biden juče je ponovio ocjenu zapadnoeuropskih čelnika da su cjevovodi sabotirani i dodao da ne treba vjerovati ruskim izjavama o incidentu. Bloomberg Adria

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti