Srijeda 30. Novembar 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije

Cijene nafte niže zbog usporavanja kineske industrije

PEKING – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na blizu 95 dolara, zbog razočaravajućih podataka o industrijskoj proizvodnji u Kini i straha da će strože antipandemijske mjere omesti oporavak tražnje.

Prema podacima portala Oilprice.com, barel Brenta trenutno se plaća 94,15 dolara, WTI 87,69 dolara dok barel OPEC “korpe” i dalje košta 94,73 dolara, koliko i u četvrtak prošle nedelje.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ponedjeljak nakon podneva bila 69 centi niža nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle nedjelje, i iznosila je 95,08 dolara. U isto vrijeme, u Njujorku se barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 87,06 dolara, prenijela je agencija Mina.

Trgovce je na početku nedjelje zabrinuo zvanični podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u oktobru, zbog smanjene globalne potražnje i strogih mjera suzbijanja pandemije virusa Covid-19.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, ali kineski gradovi pojačavaju ograničenja zbog korona virusa, što guši nade da će se potražnja oporaviti.

Po prvi put od 2014. godine kineski uvoz sirove nafte je pao, a od januara do septembra taj pad iznosio je 4,3 odsto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC povećala je, međutim, u ponedjeljak srednjoročne i dugoročne prognoze potražnje za naftom i procenila da podmirivanje potražnje zahtijeva 12,1 biliona dolara ulaganja, uprkos energetskoj tranziciji. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti