Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Blumberg: Svjetski naftaši 20. marta u Rusiji

Blumberg: Svjetski naftaši 20. marta u Rusiji 

NJUJORK,  Ključne članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) namjeravaju da se sastanu s drugim proizvođačima u Rusiji 20. marta, kako bi obnovili pregovore o sporazumu o ograničavanju proizvodnje nafte, najavio je nigerijski ministar za naftu Emanuel Kaćikvu.

Imaćemo “dramatično kretanje cijena” kada dođe do sastanka, izjavio je Kaćikvu danas na jednoj konferenciji u glavnom gradu Nigerije, Abudži, prenosi agencija “Blumberg”. Navodeći da će se “obje zemlje, Rusija i Saudijska Arabija, i svi drugi vratiti za pregovarački sto”, on je dodao da proizvođači nastoje da vrate cijene nafte na 50 dolara za barel. Kaćikvu nije precizirao da li će Iran učestvovati u planiranim razgovorima, prenosi njujorška agencija. Cijene nafte su se stropoštale na 12-godišnji minimum od 27 dolara za barel prošlog mjeseca.

To je podstaklo na razgovor dva najveća svjetska proizvođača – Rusiju i Saudijsku Arabiju – koji su se dogovorili o zamrzavanju proizvodnje na nivou iz januara. Kako izveštava Raša tudej, Katar, Venecuela, Ekvador, Alžir, Nigerija, Oman, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su saopštili da su spremni da se pridruže sporazumu. To bi bio prvi pakt o proizvodnji “crnog zlata” od 2001. godine. Iran i Irak su pozdravili korake za stabilizaciju naftnog tržišta, ali se nisu pridružili sporazumu, dodaje ruski medij. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je nedavno izjavio da su zemlje koje daju tri četvrtine ukupne svjetske proizvodnje nafte spremne da zamrznu proizvodnju. Analitičari kažu da, iako zamrzavanje proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji može zaustaviti rast prezasićenosti ponude, teško da je može smanjiti.

Iran želi da povrati svoju tržišnu poziciju poslije ukidanja sankcija, i planira da dramatično poveća proizvodnju ove sirovine, prenosi Tanjug. Prema podacima Rojtersa, Iran je povećao izvoz sirove nafte za 200.000 barela dnevno od decembra. Zvanični podaci Teherana pokazuju znatno veću cifru od čak 500.000 barela dnevno. Sirova nafta “brent” danas se trgovala na 36,83 dolara za barel, a američka WTI nafta je blago porasla na 34,70 dolara po barelu. Nezavisne novine

Dodaj Komentar