Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Gas » Južni koridor umjesto Južnog toka

Južni koridor umjesto Južnog toka 

BRISEL, Predstavnici sedam članica EU koje su bile uključene u projekat Južni tok saglasili su se da se okrenu alternativnim putevima uvoza gasa poput Južnog koridora.

Ministri energije Italije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Slovenije i Grčke, kao i ambasador Hrvatske pri EU, u utorak su sa evropskim komesarom za energiju Marošom Šefčovićem raspravljali o posljedicama odustajanja Rusije od izgradnje Juznog toka i dogovorili se da se okrenu drugim projektima.

Oni su u saopštenju za medije istakli da od Rusije nisu dobili zvanično obavještenje o prekidu radova na Južnom toku, već su za to saznali iz izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom posjete Turskoj prošle nedjelje.

“Integracija gasnog tržišta i diverzifikacija snabdijevanja zahtjeva izgradnju neophodne infrastrukture i primjeni usaglašenih pravila za dobrobit potrošača u južnoevropskom regionu”, poručili su ministri u saopštenju za medije.

Oni su kao jedan od bitnih alternativnih puteva za dotok gasa naveli Južni koridor, koji bi od nalazišta u Kaspijskom moru trebalo da prođe kroz Azerbejdžan, a zatim preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije stigne u Italiju, što zahtjeva i izgradnju dionice preko Jadrana.

Sem toga, ministri su se zauzeli za bolje međusobno povezivanje gasnih postrojenja u južnoj Evropi i za izgradnju terminala za tečni gas (LNG) koji se brodovima doprema iz arapskih zemalja.

Zbog toga je najavljeno osnivanje radne grupe na visokom nivou koja će koordinirati radove na obezbjeđenju urednog snabdijevanja gasa na duži rok.

Šefčović je ranije u utorak na konferenciji za medije izjavio da EU nema ništa protiv izgradnje Južnog toka pod uslovom da se on uskladi sa evropskim pravilom da ista firma ne može da bude istovremeno vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa na evropskom tlu.

On je takođe rekao da iz Moskve dosad nije stigla zvanična informacija o obustavljanju izgradnje Južnog toka, već je za to saznao iz medija. Tanjug

Dodaj Komentar