Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Njemačka: Teže do gasa iz škriljaca

Njemačka: Teže do gasa iz škriljaca 

BERLIN, Njemački ministar za zaštitu životne sredine, Peter Altmajer, najavio je da će propisi o vađenju gasa iz škriljaca biti pooštreni.

On je izjavio je da ne želi da ohrabruje kompanije na korišćenje kontroverznih tehnika poput metode hidrauličnog lomljenja.
“Propisi u oblasti modernih tehnika vađenja gasa će vjerovatno biti pooštreni”, rekao je Altmajer, konzervativni političar u vladi kancelarke Angele Merkel, a prenosi Rojters.
“Poruka je da želimo da ograničimo metodu hidrauličnog lomljenja, a ne da je olakšamo”, izjavio je on za njemački Dojčlandfunk radio.

Tehnika hidrauličnog lomljenja, kojom se pod visokim pritiskom u tlo ubrizgavaju voda, pijesak i hemikalije, pomaže da se otvore pukotine i oslobodi gas.

Gornji dom njemačkog parlamenta je početkom ovog mjeseca usvojio rezoluciju, kojom se vlada poziva da pooštri pravila za hidraulično lomljenje, ukazujući na opasnost od seizmičkih aktivnosti i zagađenja vode.

U Sjedinjenim Američkim Državama, nova metoda vađenja gasa je u posljednjih nekoliko godina izazvala bum, oslabađajući ovu zemlju potreba za uvozom, utičući na trgovinu gasom i njegovu cijenu na svjetskom tržištu.

Njemačka iz sopstvene proizvodnje zadovoljava samo 14 odsto potreba za gasom, dok 40 odsto uvozi iz Rusije.

U srpskoj javnosti se već duže vrijeme vodi rasprava o mogućoj eksploataciji uljnih škriljaca u Aleksincu. Početkom godine je ministar rudarstva Srbije Milan Bačević izjavio da će učiniti sve da se “takav dobar razvojni projekat realizuje”. Tanjug

Dodaj Komentar