Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|субота, новембар 25, 2017
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Bolnice u Foči i Zvorniku u novom ruhu

Bolnice u Foči i Zvorniku u novom ruhu 

FOČA, ZVORNIK, U sklopu projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologju RS planirana je obnova JZU Univerzitetske bolnice u Foči.

energetska efikasnost bolnice

Zgrada Bolnice u Foči izgrađena je 1958. godine, a zbog širenja kapaciteta i potreba Istočne Hercegovine proširivana je tokom godina. Posljednji paviljon izgrađen je 1983. godine i to je bila posljednja ozbiljnija investicija.

Kompleks bolnice se sastoji od  nekoliko paviljiona: A, B, C, D, i E i svi će biti obnovljeni kroz projekat Energetska efikasnost.

Ni na jednom objektu ne postoji termička izolacija, prozori i vanjska vrata su sa drvenim ramom i dvostrukim zastakljenjem, i u jako lošem stanju (pukotine, naprsline, neispravni mehanizmi, velika infiltracija vazduha…). Postojeći kotlovi za grijanje stari su 40 godina, a kao energent koriste ugalj. Ni jedno od grijnih tijela ne posjeduje ugrađen termostatski radijatorski set  za decentralizovanu regulaciju temperature vazduha u prostoru.

Na paviljonima kompleksa Univerzitetska bolnica Foča planirana je kroz dvije etape rekonstrukcija prvo paviljona B, a zatim i ostalih paviljona. Rekonstrukcija  obuhvata izradu termičke izolacije fasadnih zidova, zamjenu postojećih vanjskih prozora i vrata novim, izradu kosog krova na dijelu postojećeg ravnog krova i pokrivanje  krova termoizolacionim panelima, termička izolacija ravnog krova, kompletnu rekonstrukciju kotlovnica ( zamjenu postojećih kotlova novim na pelet, zamjenu kompletne postojeće opreme, izrada nove mreže elektroinstalacija i dr.), ugradnja termoregulacionih ventila na grijnim tijelima, revitalizaciju postojećeg sistema rasvjete ugradnjom odgovarajuće  LED rasvjete.

Konačni cilj je smanjenje potrošnje energije  i tekućih energetskih troškova, povećanje komfora u zatvorenim prostorijama, smanjenje emisije CO2, podizanje nivoa svjesti o energetskoj efikasnosti. Očekuje se ušteda i do 50 odsto na materijalnim troškovima.

Kroz projekat Energetske efikasnosti predviđena je djelimična rekonstrukcija krovne površine i ugradnja termoizolacionih materijala u krovnu konstrukciju u zvorničku bolnicu.

Obnova fasade od gotovo 2300 metara kvadratnih sa ugradnjom najmodenijih izolacionih materijala, te zamjena prozora sa ramovima od drveta jer se na dijelu objekta već nalazi ugrađena PVC stolarija.

Kao i u Foči, osnovni objekat bolnice u Zvorniku izgrađen je ranih pedesetih godina prošlog vijeka.

Objekat bolnice je nadograđivan u zavisnosti od potreba stanovništva, a posljednja veća investicija urađena je 1975. godine izgradnjom današnjeg paviljona C.

Ukupna površina bolnice u tri paviljona je oko 4.500 metara a specifična je po tome što su svi paviljoni pod jednim krovom i u jednoj građevinskoj cjelini.

Dodaj Komentar