Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|петак, август 14, 2020
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Počela izgradnja gasovoda

Počela izgradnja gasovoda 

BEOGRAD, U Srbiji su danas počeli radovi na izgradnji gasovoda „Južni tok“, vrijednog 1,9 milijardi evra, a svečana ceremonija tim povodom održana je u Palati Srbija u Beogradu u prisustvu državnog vrha Srbije, Republike Srpske i predstavnika Rusije.
Na ceremoniji, kojoj su prisustvovali predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda u mjestu Šajkaš u Vojvodini.

Zavarivanje prvog spoja na cijevima gasovoda „Južni tok“ u Srbiji u Šajkašu, kod Novog Sada, zvaničnici su gledali na ekranu u Palati Srbija u Beogradu.

Ceremoniji su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i predsjednik Upravnog odbora „Gasrpoma“ Aleksej Miler.

Srpska i ruska strana su potpisale Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu, dok je Ugovor o povezivanju djelatnosti od opšteg interesa potpisan između Vlade Srbije i preduzeća „Saut strim“ iz Novog Sada.

Tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra ove godine, dok će radovi na terenu krenuti u februaru sljedeće godine.

Vrijednost radova na gasovodu u Srbiji procijenjena je na 1,9 milijardi evra, a dionica kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, dok je predviđena i gradnja dva kraka, ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Izgradnjom gasovoda „Južni tok“ Srbija postaje tranzitna zemlja za gas, a od tranzitnih taksi u početku se očekuje priliv od 200 miliona evra.

Srbija sa godovodom „Južni tok“ dobija i drugi pravac snabdjevanja gasom iz Rusije i imaće na raspolaganju čak 41 milijardu metara kubih gasa godišnje.

Izgradnju „Južnog toka“ kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija“, u kojem „Srbijagas“ ima 49 odsto, a ruski „Gasprom“ 51 odsto vlasništva.

Na izgradnji dionice tog transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju biće direktno zaposleno 25.000 ljudi, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Međunarodni gasovod „Južni tok“ je projekat ruske državne kompanije „Gasprom“ vrijedan više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cjevovodom ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u zapadnoj Evropi.

Vlasnici „Južnog toka“ su 50 odsto „Gasprom“, 20 odsto italijanski „Eni“, 15 odsto francuski „EDF“ i 25 odsto njemački „Vinteštal“.   Srna

Dodaj Komentar