Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, септембар 22, 2020
Nalazite se na Home » Hidroenergija » U HE „Bočac“ prebačen plan proizvodnje u prva tri mjeseca

U HE „Bočac“ prebačen plan proizvodnje u prva tri mjeseca 

MRKONJIĆ GRAD, Preduzeće Hidroelektrana /HE/ „Bočac“ na Vrbasu za prva tri mjeseca je za oko 42 odsto kumulativno prebacilo plan proizvodnje.

„Zadovoljni smo s obzirom na to da smo prebacili plan, a posebno smo zadovoljni u odnosu na prethodnu godinu“, rečeno je u Hidroelektrani „Bočac“.

U ovom preduzeću naglašavaju da svake godine imaju razne investicije, ulaganja u remonte i obnovu postrojenja, ali i u izgradnju novih.

Izvršni direktor za investicije i razvoj u HE „Bočac“ Goran Milanović rekao je da postrojenje ima oko 30 godina i da je logično da ga obnavljaju i da se stalno planiraju investicije kroz razne remonte.

„Pored tih investicija, ulažemo i u investicije koje su u funkciji stvaranja novih kapaciteta. Jedna od njih je obezbjeđivanje uslova za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, odnosno izgradnja takozvane kućne turbine-mini hidroelektrane“, rekao je Milanović.

On je dodao da je, ipak, najznačajnija investicija koja je planirana ove i narednih godina izgradnja hidroelektrane „Bočac dva“ na profilu kompenzacionog bazena gdje već postoji brana.

„To je postrojenje koje bi se najbrže moglo izgraditi i energija proizvedena u ‘Bočcu dva’ bi trebala biti i najjeftinija“, naglasio je Milanović i pojasnio da se još stvaraju uslovi za realizaciju ove hidroelektrane, te da je pri kraju idejni projekat, a pokrenut je i postupak izrade tendera za odabir proizvođača opreme.

On je naveo da je u ovoj godini planirano da se stvori preduslov kako bi se 2014. godine počelo sa glavnim projektom, te istakao da je preduzeće sposobno i spremno da samo finansira novu hidroelektranu koja bi, prema planu, krajem 2015. godine trebalo da bude na mreži.

U HE „Bočac“ vjeruju da će im Vlada Republike Srpske dati dozvolu da krenu u realizaciju vrijedne investicije izgradnje „Bočca dva“.  Srna

Dodaj Komentar