Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, октобар 29, 2020
Nalazite se na Home » Nafta » Šarović: Rafinerija u Brodu ne zagađuje Hrvatsku

Šarović: Rafinerija u Brodu ne zagađuje Hrvatsku 

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da Rafinerija u Brodu ne ugrožava životnu sredinu u Slavonskom Brodu, u susjednoj Hrvatskoj.

„Posljednji izvještaji urađeni krajem januara pokazuju da su svi parametri u granicama dozvoljenog, osim sumpor vodonika koji se osjeća u vazduhu zbog neprijatnog mirisa i lebdećih čestica koje nisu proizvod Rafinerije Brod već dimnjaka u Slavonskom Brodu“, rekao je Šarović na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH „Poslanici/delegati pitaju-Savjet ministara odgovara“.

Šarović je objasnio da su parametri sumpor vodonika i lebdećih čestica nešto povećani, ali da ne ugrožavaju zdravlje stanovnika Slavonskog Broda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjetio je da se u Rafineriji Brod, u skladu sa ekološkom dozvolom koju je izdalo resorno ministarstvo Republike Srpske, provodi ubrzana modernizacija i da je do sada u te svrhe utrošeno 70 miliona evra.

Modernizacija, rekao je Šarović, treba da bude završena do 2015. godine i do tada će u nju biti uloženo dodatnih 50 miliona evra.

„Do 2015. godine Rafinerija u Brodu biće jedna od najmodernijih rafinerija u ovom dijelu Evrope“, naglasio je Šarović.

On je posebno pohvalio saradnju sa ministrom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, navodeći da ona o pitanju Rafinerije Brod skoro svakodnevno komunicira sa njim i predstavnicima Vlade Hrvatske.

Šarović je rekao da je u toku usvajanje teksta sporazuma između BiH i Hrvatske o zaštiti životne sredine.

Sve češće pokretanje pitanja uticaja rada Rafinerije Brod na životnu sredinu u Slavonskom Brodu Šarović je doveo u vezu sa skorim lokalnim izborima u Hrvatskoj.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragutin Rodić tražio je odgovor od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH šta je istina kada je riječ o Rafineriji u Brodu i da li je proizvodnja u ovoj rafineriji u skladu sa zaštitom životne sredine. Srna

Dodaj Komentar