Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, октобар 25, 2020
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Zbog rasta dolara padaju cijene nafte

Zbog rasta dolara padaju cijene nafte 

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte pale su danas u trgovanju u Aziji usljed jačanja dolara, podrivajući oporavak ove sirovine čije su cene ranije ove nedjelje zabilježile najviši nivo u 11 mjeseci.

 

Gubici odgovaraju rasprodaji na tržištima akcija od Azije do Amerike, do kojih je dovela zabrinutost u vezi sa stanjem globalne ekonomije, izvještava agencija Frans pres.

 

Američka „laka“ nafta WTI je pala 15 centi (0,30 odsto) na 50,41 dolar za barel, a sirova sjevernomorska nafta „brent“ se spustila za 13 centi (0,25 odsto) na 51,82 dolara.

 

Dolar su pogurali naviše bolji od očekivanih podataka o broju nezaposlenih u SAD, što je rezultiralo poskupljenjem nafte i osipanjem tražnje. Trgovci, međutim, očekuju sveže podsticaje za naftne fjučerse ako bude novih signala „stezanja“ isporuka.

 

„Ako se pozitivna kretanja kakva imamo sada, kao što su manja ponuda i povećana tražnja u sektoru nafte, nastave i u sljedećih nekoliko mjeseci, onda možda jačanje američkog dolara neće imati tako veliki uticaj na cijene“, rekao je analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou.

 

Cijene nafte su se gotovo udvostručile u odnosu na skoro 13-godišnji minimum na koji su pale početkom ove godine, pošto isporuke iz SAD-a polako opadaju, proizvodnja u Nigeriji je pogođena nemirima pobunjenika a kanadski glavni naftni region opustošen požarom je „van stroja“.

 

U srijedu je američko Ministarstvo za energetiku saopštilo da su komercijalne zalihe nafte pale znatno više nego što se očekivalo u nedjelji do 3. juna, što je znak rasta tražnje u zemlji koja je vodeći svjetski potrošac ovog energenta.

 

Dodaj Komentar