Nedjelja 8. Septembar 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Hrvatska izgubila oko 650 MW zbog mrežnog incidenta

Hrvatska izgubila oko 650 MW zbog mrežnog incidenta

ZAGREB – Veliki mrežni incident koji se dogodio 21. juna u jugoistočnom dijelu područja kontinentalne Evrope rezultovao je raspadom sistema u elektroenergetskim mrežama Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dijela Hrvatske.

“Poremećaj je uzrokovan kaskadnim ispadom više elementa elektroenergetskih sistema navedenih zemalja. Početni uzrok kolapsa sa tačnom hronologijom posljedičnih događaja će se istražiti i potvrditi kroz redovne procedure i nakon sprovedenih analiza. Navedene analize u okviru ENTSO-E zajedničkog evropskog udruženja operatora prenosnih sistema, sprovode stručnjaci zaduženih za slučajeve ovakvih većih poremećaja”, javlja Hrvatski operator prenosnog sustava (HOPS).

U trenutku poremećaja, izvijestio je HOPS, potrošnja u Hrvatskoj je iznosila oko 2.750 MW, a nakon poremećaja 2.100 MW, što predstavlja gubitak u iznosu od oko 650 MW.

Poduzete su sve mjere predviđene procedurama u ovakvim velikim poremećajima koje se ogledaju kroz komunikaciju i koordinisane aktivnosti sa susjednim operatorima sistema, operatorom distributivnog sistema, proizvodnim jedinicama, a sve s ciljem brzog vraćanja u pogon dijelova mreže i redovnog snabdijevanja električnom energijom.

Prema predviđenom planu oporavka pruženo je najbrže moguće napajanje dijelova sistema na području Hrvatske.

Tek će se tačno utvrditi ukupno neisporučena električna energija krajnjim kupcima. energetika-net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti