Nedjelja 8. Septembar 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Radnici tuže Elektroprivredu zbog regresa

Radnici tuže Elektroprivredu zbog regresa

TREBINJE – Grupa radnika Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), matično preduzeće Trebinje, podnijela je tužbe protiv ERS-a zbog neisplaćenog dijela regresa u predviđenom roku, potvrdili su za “Direkt” neki od radnika ERS-a. Kašnjenje isplate regresa je, kako nam kažu, bilo u suprotnosti sa važećim kolektivnim ugovorom.

Naime, kako su nam rekli radnici Elektroprivrede, po starom kolektivnom ugovoru, koji je, prema njihovim riječima, važio do  11. jula, cjelokupan iznos regresa im je trebalo da bude isplaćen do 30. juna, što se nije dogodilo.

Umjesto toga usvojen je novi kolektivni ugovor, prema kojem će se regres radnicima Elektroprivrede RS po zakonu isplaćivati u tri dijela i to do 30. septembra.

I dok dio radnika smatra da su novim kolektivnim ugovorom umanjena njihova prava, iz Odbora sindikata ne dijele isto mišljenje.

Mi smo bili isključivo protiv toga, jer smatramo da je to umanjenje radničkih prava, pa da je i najmanji procenat u pitanju“, rekao je za „Direkt“ Nebojša Milivojević, član Sindikalne organizacije matičnog preduzeća ERS, koji je sa još dvojicom kolega iz sindikalne organizacije, od ukupno njih devet, bio protiv usvajanja promjena kolektivnog ugovora.

Odbor sindikata radnika ERS-a je bio jednoglasan da se potpiše kolektivni ugovor u ovom obliku kako je potpisan i nijedno radničko pravo nije umanjeno, samim tim ni to navedeno pravo, jer se regres prima u punom iznosu“, rekla je za „Direkt“ Koraljka Kovačević Markov i dodala da ne ulazi u to da li je bilo nekih sporadičnih mišljenja.

Sporno je, prema riječima Milivojevića, što je novi kolektivni ugovor, iako je potpisan 20. juna na snagu stupio tek u julu, dakle, nakon isteka roka za isplatu cjelokupnog iznosa regresa.

 „Nije da je ljudima stalo isključivo do tih 500 KM, već jednostavno poruka koja se šalje ovom tužbom je – ako prođe nekažnjeno kašnjenje ove isplate do 30.6. onda će nekažnjeno proći i svaka buduća isplata koja ne bude na vrijeme“, kaže Milivojević.

On dodaje da je u svim preduzećima koja su doživjela propast situacija baš tako krenula kašnjenjem nekih davanja, da bi na kraju došlo i do samog kašnjenja plata.

Mi nećemo da doživimo sudbinu Šuma Republike Srpske, gdje se radnicima kasni sa isplatama plata od četiri do sedam mjeseci, kako nezvanično saznajemo“, rekao je Milivojević i dodao da poslodavac treba da zna da će ukoliko jedan dan kasni isplata odmah ići tužbe od strane radnika.

Kakav je stav predsjednice Odbora sindikata o tome što je, kako kažu radnici, kasnila isplata regresa po tada važećem kolektivnom ugovoru, ne znamo. Za dodatna pitanja Kovačević Markov nije imala vremena, jer je na sastanku.Zatražili smo i stav ERS-a, ali do objavljivanja teksta nismo dobili njihov odgovor. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo

Za razliku od članova sindikalne organizacije matičnog preduzeća ERS-a koji nisu bili jedinstveni, Odbor sindikata, koji čini 11 predsjednika Sindikalnih odbora zavisnih preduzeća iz sistema MH ERS, je bio jednoglasan u pogledu promjena određenih članova kolektivnog ugovora.

Još jedna od usvojenih izmjena kolektivnog ugovora jeste i da će djeca koja primaju novogodišnje paketiće, a oba roditelja im rade u sistemu ERS, ubuduće dobijati jedan, umjesto dva paketića.

Direkt portal

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti