Ponedjeljak 16. Septembar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPad cijena nafte: Barel se spustio ispod 80 dolara

Pad cijena nafte: Barel se spustio ispod 80 dolara

NJUJORK – Cijene nafte pale su juče na međunarodnim tržištima te su sada i na londonskom tržištu ispod 80 dolara za barel, pritisnute zabrinutostima u vezi slabe potražnje iz Kine, najveće svjetske uvoznice.

Cijena barela se na londonskom tržištu spustila se 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,05 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 75,92 dolara.

Cijene su na oba tržišta u petak potonule gotovo dva odsto, jer su ulagači ublažili svoja očekivanja rasta potražnje u Kini.

Podaci objavljeni u četvrtak takođe su pokazali da je u julu kineska ekonomija izgubila zamah, s padom cijena novih kuća najbržim tempom u posljednjih devet godina, uz usporavanje industrijske proizvodnje i porast nezaposlenosti. To izaziva zabrinutost trgovaca zbog pada kineske potražnje. Rafinerije u Kini su u prošlom mesecu naglo smanjile stope prerade sirove nafte usled niske potražnje za gorivima.

„Stalna zabrinutost zbog usporene kineske potražnje dovela je do rasprodaja“, rekao je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga, dodajući da je bliži kraj vrhunca sezone vožnje u SAD, kao još jedan faktor koji pritiska cene nafte.

Ali, s druge strane rizici u snabdijevanju zbog napetosti na Bliskom istoku i eskalacije rusko-ukrajinskog rata sprečavaju još i veći pad cijena nafte, dodao je. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti