Ponedjeljak 16. Septembar 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostFinska gradi najveću toplotnu pumpu na svijetu

Finska gradi najveću toplotnu pumpu na svijetu

HELSINKI – Finska gradi najveću toplotnu pumpu na svijetu za grijanje oko 30.000 domova u Helsinkiju.

Toplotna pumpa koja kombinuje vazduh i vodu biće postavljena da bi doprinijela dekarbonizaciji gradskog sistema daljinskog grijanja.

Daljinsko grijanje podrazumijeva proizvodnju toplote na centralizovanoj lokaciji i njenu distribuciju, često kroz mrežu podzemnih cijevi, do kuća, zgrada i kompanija u lokalnom području.

Toplotna pumpa može da radi na temperaturi do minus 20 stepeni Celzijusovih i napajaće se električnom energijom iz obnovljivih izvora, prenio je “Juronjuz”.

Očekuje se da će pumpa, koju je naručila finska energetska kompanija “Helen oi”, biti puštena u rad krajem 2026. godine.

Potpredsjednik za zelene investicije u kompaniji “Helen oi” Juhani Altonen rekao je da će novo postrojenje, kada bude završeno, značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida uzrokovanu grijanjem i donijeti stabilnost cijena za kupce, jer je njena proizvodnja lako podesiva.

Energetska firma je dobila subvenciju za gradnju pumpe od finskog Ministarstva za ekonomska pitanja i zapošljavanje.

Iz kompanije navode da će nova toplana, koja koristi džinovsku toplotnu pumpu i dva električna kotla od 50 megavata, obezbijediti dovoljno toplote za oko 30.000 domova u Helsinkiju, štedeći godišnje oko 26.000 tona u emisiji ugljen-monoksida.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti