Ponedjeljak 16. Septembar 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostMOL počinje proizvodnju u najvećem pogonu zelenog vodonika u regionu

MOL počinje proizvodnju u najvećem pogonu zelenog vodonika u regionu

BUDIMPEŠTA – Postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika od 10 megavata, najveće u centralnoj i istočnoj Evropi, započelo je proizvodnju u rafineriji MOL-a u Százhalombatti.

Fabrika proizvodi 1.600 tona čistog, ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje, koji se zatim koristi za proizvodnju goriva, smanjujući emisiju ugljen-dioksida u Dunavskoj rafineriji za 25.000 tona, što je ekvivalentno godišnjoj emisiji ugljen-dioksida za oko 5.400 konvencionalnih automobila.

Ovaj korak je usklađen sa korporativnom strategijom MOL Grupe pod nazivom Shape tomorrow, koja ima za cilj da region učini održivijim, konkurentnijim i samodostatnim.

U aprilu, MOL Grupa je pustila u rad svoju novu fabriku u Százhalombatti, gde proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljen-neutralnog zelenog vodonika godišnje koristeći jedinicu za elektrolizu od 10 megavata kompanije Plug Pover.

Izvršeni su zadaci koji su bili neophodni za pokretanje proizvodnje, što uključuje ispitivanja pritiska, inspekciju sistema kontrole procesa, umetanje i spajanje elektrolitičkih ćelija na sistem i puštanje u rad sistema za prečišćavanje vode.

Oprema za elektrolizu iz Plug Pover koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora za razgradnju vode u vodonik i kiseonik. To znači da se ne proizvode zagađujući nusproizvodi, naprotiv, postrojenje proizvodi 8-9 tona čistog kiseonika po toni vodonika. Američka kompanija, koja iza sebe ima skoro 50 godina operativnog iskustva, ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatore vodonika, koji su optimizovani za proizvodnju čistog vodonika.

“Zeleni vodonik je čist i svestran izvor energije koji trenutno koristimo u proizvodnji goriva kako bismo smanjili naš ugljenični otisak, a prema našim planovima, uskoro će se moći koristiti direktno u transportnom sektoru. Proizvodnja i upotreba zelenog vodonika doprinose tranziciji zelene energije na inovativan način, što je osnovni cilj strategije MOL-a. Nakon Százhalombatte, planiramo slična postrojenja u Bratislavi i Rijeci, koja bi mogla da počnu sa proizvodnjom 2026. godine”, rekao je Ádam Horvat, potpredsednik MOL Grupe za novo i održivo poslovanje.

Postrojenje vredno 22 miliona evra smanjiće ugljenični otisak rafinerije u Dunavu za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe.

O MOL Grupi

MOL Grupa je međunarodna integrisana naftna, gasna, petrohemijska i maloprodajna kompanija sa sedištem u Budimpešti. Prisutan je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu od 25.000 ljudi i ima preko 100 godina iskustva.

Poseduje tri rafinerije i dva petrohemijska postrojenja pod integrisanim upravljanjem lancem snabdevanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od skoro 2.400 benzinskih pumpi u deset zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Istraživačke i proizvodne aktivnosti MOL Grupe zasnivaju se na više od 85 godina iskustva u oblasti ugljovodika i 30 godina iskustva u ubrizgavanju CO2.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja zasnovanog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, sa ciljem postizanja neto neutralnosti ugljenika do 2050. godine, istovremeno oblikujući kružnu ekonomiju sa niskim udjelom ugljenika u centralnoj i istočnoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti