Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Američki “Šlumberger” podijelio 10.000 otkaza

Američki “Šlumberger” podijelio 10.000 otkaza 

Američka naftna uslužna kompanija “Šlumberger” ukinula je u protekla tri mjeseca 10.000 radnih mjesta zbog gubitka od 1,0 milijarde dolara.

Rezultat koji je kompanija zabijležila u četvrtom kvartalu je prvi minus u 12 godina.

Prihodi kompanije su u posmatranom tromjesečju pali 39 odsto na 7,74 milijarde dolara, a generalni direktor “Šlumbergera”, Pal Kibsgard, upozorava da na horizontu nema “nema znakova” oporavka cijena nafte, izvještava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

“Šlumberger” je takođe najavio program otkupa akcija u vrijednosti 10 milijardi dolara.

Ova vijest je podstakla rast akcija američke firme za preko 4,0 odsto u trgovanju na elektronskoj platformi poslije zatvaranja regularne berze.

Cijena akcija “Šlumbergera” pala je gotovo 20 odsto prošle godine, pošto je investitor bio zabrinut u pogledu otkazivanja projekata klijenata zbog sunovrata cijena nafte.

Dobit je, kako navodi Bi-Bi-Si, bolja nego štoi su mnogi analitičari očekivali, zahvaljujući velikom rezanju troškova kako bi se kompenzovao pad cijena nafte.

Najnovija otpuštanja dolaze posle tehnološkog viška od 20.000 zaposlenih koje je kompanija proglasila ranije prošle godine.

Otpuštanja su posljedica smanjenja aktivnosti i investicija u istraživanje i vađenje nafte, kao i pritisaka na cijene, s obzirom na to da je nafta pala na najniže nivou u 12 godina, u jednom trenutku čak ispod 30 dolara za barel.

Zbog toga su veliki proizvođači nafte i gasa, koji koriste usluge “Šlumbergera”, lani smanjili potrošnju za 50 do 70 odsto. Tanjug

Dodaj Komentar