Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Bajatović: Krajem marta jeftiniji ruski gas?

Bajatović: Krajem marta jeftiniji ruski gas? 

BEOGRAD, Srbija bi već krajem marta mogla da dobije jeftiniji ruski gas, ali privreda i građani, kao krajnji korisnici, ne mogu očekivati pojeftinjenje.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović je rekao da 27. marta u Srbiju stiže ruska delegacija na čelu sa Aleksejem Milerom, predsjednikom Upravnog odbora Gasproma, kada bi trebalo da bude potpisan ugovor o isporukama gasa u ovoj godini po cijeni od 370 do 380 dolara za 1.000 kubnih metara.

Time bi se cijena gasa snizila sa sadašnjih 420 dolara, koja važi od 1. januara, a s obzirom na to da Srbija čak 90 odsto gasa uvozi iz Rusije, kao i da je gas prethodnih godina plaćala skuplje od mnogih evropskih zemalja, ušteda bi mogla biti ogromna – piše u sutrašnjem izdanju nedjeljnika NIN.

Uprkos tome, privreda i građani kao krajnji korisnici ne mogu očekivati pojeftinjenje gasa jer je cijena za potrošače bazirana na 350 dolara za hiljadu kubika, a očekuje se srednja cijena od 370 dolara.

“Smanjiće se gubici `Srbijagasa`, biće manji odliv deviza i izdvajanja države po osnovu dugoročnog ugovora za isporuke gasa, ali nema uslova da cijena za stanovništvo ide dole, jer je ona još uvijek za nekih 50 dolara niža od tržišne cijene”, rekao je Bajatović za ovaj nedjeljnik.

Uz pregovore o novoj cijeni gasa, kako navodi, na pregovaračkom stolu naći će se otkup 25 odsto akcija Jugorosgasa, ćerke firme Gasproma, koja je posrednik u uvozu gasa u Srbiju.

Bajatović tvrdi da je “Gasprom” pristao da proda 25 odsto akcija u “Jugorosgasu” i da je prijedlog ugovora već stigao u “Srbijagas”.

“Ponuda `Gasproma` je korektna i zbog toga ne vidim razlog da Vlada Srbije ne odobri ovaj posao. Naši pravnici sada razmatraju taj prijedlog i želja nam je da se to realizuje u narednih nekoliko mjeseci“, kaže Bajatović.

On ocjenjuje da će paket akcija koštati do 20 miliona evra, a pare za kupovinu bi se obezbijedile kreditom koji je “Srbijagas” dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/. Srna

Dodaj Komentar