Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Bajatović: Nesporan krak “Južnog toka” kroz Srpsku

Bajatović: Nesporan krak “Južnog toka” kroz Srpsku 

NOVI SAD, Generalni direktor preduzeća “Srbijagas“ Dušan Bajatović demantovao je danas spekulacije da izgradnja kraka gasovoda “Južni tok“ kroz Republiku Srpsku dovedena u pitanje.

“Moram reći, zbog spekulacija u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, da nema apsolutno nikakve dileme da se projekat izgradnje gasovoda `Južni tok` i njegovog kraka prema Srpskoj, odvijaju u skladu sa zacrtanom grafikom, odnosno onako, kako su to zajednički zamislili Republika Srpska i `Srbijagas”, rekao je Bajatović novinarima.

On je, poslije današnjeg sastanka u Novom Sadu sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem, naveo da je tačno da je Srpska na početku projekta, ali da će joj u njegovoj realizaciji pomoći ruski “Gasprom“ i “Srbijagas“.

“Naše kolege iz Republike Srpske jesu na početku, ali će se i `Srbijagas` i `Gasprom` u punoj mjeri uključiti da bi svi poslovi na realizaciji projekta `Južni tok` i kraka gasovoda kroz Srpsku dobili potrebnu dinamiku“, naglasio je Bajatović.

On je istakao da projekti izgradnje gasovoda, i kroz Srbiju, i kroz Republiku Srpsku, zasad imaju jedino garancije ruskih banaka.

“Ruske banke spremne su u ovom momentu da u potpunosti prate realizaciju projekata izgradnje gasovoda, i to po cijenama kapitala koje su čak niže od cijene kapitala koju trenutno možemo da imamo na zapadnom tržištu. To ne znači da nećemo na tenderima, osim ruskih, angažovati i druge banke koje su spremne da finansiraju gradnju `Južnog toka`“, rekao je Bajatović.

On je ponovio da će gradnja “Južnog toka” kroz Srbiju početi u decembru, kao i da će do 30. juna biti završen glavni projekat tog velikog poduhvata.

Osim Bajatovića i Kovačevića, razgovoru o gradnji gasovoda “Južni tok” i njegovog kraka kroz Republiku Srpsku prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora preduzeća “GAS Res“ Slobodan Puhalac.  Srna

Dodaj Komentar