Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Bez dogovora Moskve i Kijeva, gas će Srbiju papreno koštati

Bez dogovora Moskve i Kijeva, gas će Srbiju papreno koštati 

BEOGRAD, Srpske firme strahuju od nove gasne krize dok čekaju dogovor Rusije i Ukrajine, jer ukoliko Srbija bude kupovala iz evropskih skladišta, to će je papreno koštati, pišu Novosti.

Gasna kriza Srbiji još ne prijeti, misle stručnjaci. Ipak, dok se čeka dogovor Rusije i Ukrajine oko isporuke Gazpromovog gasa ovoj zemlji, ali i ostatku Evrope, domaće firme kojima je ovo primarni energent već prave krizne scenarije.

Ako do zavrtanja ventila ipak dođe, Petrohemija će morati da smanji proizvodnju za najmanje trećinu, a Azotara će imati milion evra minusa, samo za troškove stopiranja i ponovnog pokretanja proizvodnje.

Ukoliko stvarno dođe do obustave i za Evropu, pa i Srbiju, moraćemo da pređemo na mazut. Iako smo od 2009. godine, kada je bila gasna kriza, povećali našu energetsku efikasnost i uspjeli da štedimo energiju, svakako bismo morali da smanjimo proizvodnju za oko 30 odsto, kažu u Petrohemiji.

Mada Petrohemija samo malim djelom koristi gas, Azotara bez “plavog energenta” ne može da radi ni dan. Troši čak 1,2 miliona kubika dnevno, od čega najveći dio ide u glavni pogon Amonijak.
Statistike pokazuju da je gubitak zbog nasilnog gašenja pogona, a zatim i ponovnog podizanja – milion evra.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić je rekao da bi Srbija u slučaju najgoreg scenarija, ako dođe do potpune obustave ruskog gasa za Evropu, mogla taj energent da nabavi, na primjer, iz Norveške i rezervi drugih evropskih zemalja.

Srbija bi mogla, kao i 2009. kada je bila potpuno obustavljena isporuka ruskog gasa, da se snađe i da iz EU dobijemo potrebne količine, kaže Vuletić. To bi isto bio ruski gas, koji je uskladišten letos u veliki broj podzemnih skladišta u Evropi.

Kupovina gasa iz evropskih skladišta koštala bi nas papreno. Kada je Rusija “zavrnula” gas Evropi prije šest godina, Srbiju je to koštalo 24 miliona evra za oko 54 miliona kubika, i to za 14 dana. Potrošeno je 80.000 tona mazuta u Srbiji.

Sličan scenario, odnosno zatvaranje pogona, čeka i MSK ukoliko ne bude gasa iz Ukrajine. Ova fabrika tek što je otvorena, nakon četiri godine stajanja. Nije radila jer je cijena gasa bila previsoka, kažu iz MSK. Nedostatak energenta bi Srbiju ponovo stopirao, samo mjesec dana od otvaranja fabrike.

Dodaj Komentar