Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Bez energetskog sertifikata nema upotrebne dozvole

Bez energetskog sertifikata nema upotrebne dozvole 

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će od 1. januara naredne godine svaka nova zgrada u Srpskoj morati da ima energetski sertifikat bez kojeg neće moći da bude izdata upotrebna dozvola.

Golićeva ističe da bi korisnici zgrada, odnosno kupci stambenih i poslovnih prostora, trebalo i na ovaj način da dobiju garanciju kvaliteta.

Do 1. januara naredne godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske organizovaće dodatnu obuku stručnjaka različitih zanimanja koji će učestvovati u vršenju energetskih pregleda zgrada i izdavanju energetskih sertifikata“, rekla je Golićeva Srni.

Kada je riječ o objektima koji su ranije izgrađeni i koji su veliki potrošači energenata, ona je podsjetila da je počela realizacija projekta “Energetske efikasnosti u BiH” koji će biti finansiran iz sredstava Svjetske Banke u iznosu od 12,8 miliona dolara za Republiku Srpsku.

“Cilj ovog projekta je upravo rekonstrukcija javnih zgrada uvođenjem mjera energetske efikasnosti koje će obezbijediti znatnu uštedu energije. Planirano je da realizacija projekta traje tri godine, a u tom periodu biće sanirano 30 do 40 objekata. Riječ je o školama, bolnicima, domovima zdravlja”, istakla je Golićeva.

Ona je dodala da se, osim poboljšanja uslova za rad i boravak učenika, nastavnika, doktora i pacijenta, na ovaj način očekuje drastično smanjenje troškova energije po objektu, što direktno utiče na smanjenje troškova u budžetu.

“Posebno treba istaći da očekujemo da će ovaj projekat znatno uticati na podizanje svijesti građana o potrebi unapređenja energetske efikasnosti, što će direktno uticati na smanjenje troškova energije i uštede u kućnim budžetima”, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, u toku ove godine očekuje se izbor konsultanata, ali i dio radova na samim objektima.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske navela je da su u Republici Srpskoj i BiH u cjelini mapirana područja sa izuzetnim energetskim potencijalom, a da je ključno pitanje podizanje nivoa energetske efikasnosti u svim segmentima života.

“Praktično, to znači iskoristiti što manje energije i energenata za što veći učinak, odnosno, energetskom efikasnošću utiče se na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom na način koji ne ugrožava opstanak budućih generacija i očuvanje ekološke ravnoteže. Jedan od ciljeva je i da se forsira i stimuliše povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora da bi se smanjila ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte”, rekla je Golićeva.

5 Odgovori na Bez energetskog sertifikata nema upotrebne dozvole

Dodaj Komentar