Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Bojazan od produžetka krize u SAD obara cijenu nafte

Bojazan od produžetka krize u SAD obara cijenu nafte 

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas nastavila da pada usljed zabrinutosti od produženog trajanja blokade vlade u SAD.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 103,69 dolara, odnosno 41 cent manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 27 centi na 108,92 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Na vijest o brzom završetku izgradnje naftovoda koji će ići uz obale Meksičkog zaliva, cijena američke “lake” nafte je u toku jučerašnjeg dana skočila za 2,06 dolara, a “brenta” za 1,25 dolara.

“Tržišta pomno prate razvoj situacije u SAD, budući da finansijska blokada američke vlade ulazi u treći dan. Produženo trajanje ove krize bi moglo ugroziti cijene nafte”, izjavio je šef konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta.

Jučerašnji pregovori između američkog predsjednika Baraka Obame i vodećih predstavnika republikanaca nisu omogućili izlaz iz pat pozicije, pri čemu su se obe strane međusobno optuživale za odbijanje dogovora.

Na pad cijena nafte uticao je i izvještaj američkog ministarstva energetike, prema kom su zalihe sirove nafte prošle nedjelje porasle za 5,5 miliona barela, što je znatno više od očekivanog rasta od 2,1 miliona barela i što ukazuje na slabiju tražnju. Tanjug

Dodaj Komentar