Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Cijena goriva će još padati

Cijena goriva će još padati 

BANJALUKA, U protekla tri mjeseca cijene goriva u RS, u zavisnosti od vrste derivata, pale su za između pet i 15 feninga u prosjeku, a do kraja godine će pasti za dodatnih deset feninga.

Najavljuju to u Udruženju vlasnika benzinskih pumpi RS uz ocjenu da je trenutno stabilna situacija na svjetskom tržištu pogodovala razvoju pozitivnog trenda koji će u velikoj mjeri obradovati vozače i privrednike.

Ljubo Stević, sekretar Udruženja, kazao je kako su izbjegavanje sukoba u Siriji, te sporazum Irana i svjetskih sila veoma dobro uticali na stvaranje stabilnih i povoljnih odnosa na svjetskom naftnom tržištu.

Komentarišući retrospektivu tržišnih kretanja proteklih mjeseci, konstatovao je da je rat u Siriji mogao prouzrokovati velike turbulencije na tržištu, ali da do njega nije došlo.

“Okolnosti u svijetu su stabilne, tako da ćemo do kraja godine sigurno bilježiti nastavak trenda pada cijena naftnih derivata”, rekao je Stević.

U banjalučkom “Nestro petrolu”, najvećem naftnom distributeru u RS, na čijim su pumpama krajem prošle sedmice cijene goriva pale za između dva i sedam feninga u prosjeku, kazali su kako je najizvjesnije da će do kraja godine, ali i u januaru, biti nastavljen trend pada cijena derivata.

Dragan Trišić, komercijalni direktor “Nestro petrola”, kazao je kako su cijene goriva na njihovim pumpama tokom septembra, oktobra i novembra padale osam, a rasle dva puta.

Trenutna cijena bezolovnog benzina 98 nakon zadnjeg pojeftinjenja na pumpama “Nestro petrola” kreće se između 2,20 i 2,42 KM, bezolovni 95 košta od 2,29 do 2,36 KM, za litar eurodizela 4 potrebno je platiti između 2,20 i 2,37 KM, dok eurodizel 5 košta između 2,33 i 2,39 KM.

Poređenja radi, početkom septembra na “Nestro petrolovim” pumpama je za bezolovni benzin 98 bilo potrebno platiti od 2,40 do 2,51 KM, bezolovni 95 je koštao od 2,30 do 2,42, euro 4 je bilo potrebno platiti između 2,30 i 2,42, a za euro 5 se plaćalo od 2,31 do 2,42 KM.

I na pumpama u FBiH je uz neznatna odstupanja uglavnom bilježen trend pada cijena. Tako je na “Gazpromovoj” pumpi u Tuzli za litar bezolovnog benzina 95 potrebno platiti 2,20 KM, euro 4 košta 2,20 KM, a 2,45 KM je potrebno izdvojiti za euro 5.

Na “Energopetrolovoj” pumpi u Bugojnu bezolovni 95 košta deset feninga više, odnosno 2,30 KM, dok je euro 5 jeftiniji za pet feninga i košta 2,40 KM u odnosu na “Gazprom”.

Na svjetskim tržištima je do posljednjeg značajnijeg pada cijena nafte došlo juče. Uzrok pada cijena je postizanje ključnog sporazuma između svjetskih sila i Irana o kontroverznom nuklearnom programu te zemlje.

Barel američke lake nafte (WTI) za isporuku u januaru je na berzi u Njujorku pojeftinio 82 centa, na 94,02 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte brent na tržištu u Londonu koštala 108,57 dolara, ili 2,48 centi manje nego na kraju prošlosedmičnog poslovanja.

Prema preliminarnom sporazumu šest vodećih svjetskih sila, Iran je pristao na ograničavanje nuklearnog programa u narednih šest mjeseci u zamjenu za ublažavanje sankcija. Analitičari ocjenjuju da je ovaj sporazum imao većeg uticaja na cijenu brenta, a slabijeg na cijenu američke lake nafte. Nezavisne novine

Dodaj Komentar