Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Cijena nafte kao da neće gore skoro

Cijena nafte kao da neće gore skoro 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su pale, nakon neočekivanog rasta komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD i niza slabih ekonomskih podataka iz vodećih potrošača energenata.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 97,15 dolara po barelu.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 103,8 dolara, odnosno 48 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Prvi rast američkih zaliha u posljednjih sedam nedjelja uticao je na cijene, navode analitičari. Zalihe su uvećane za 1,4 miliona barela na ukupno 367 miliona u nedjelju dana zaključno sa 8. avgustom. Rezultat je iznenadio analitičare koji su učestvovali u anketi agencije “Dau Džons njusvajers” i očekivali pad od 1,7 miliona barela.

Na cijene su uticali i slabi privredni podaci iz Evrope i Kine, navodi predsjednik azijskopacifičkog sektora za naftu i gas konsultantske kuće EY Sanjev Gupta.

Kina je u julu neočekivano smanjila obim novog kreditiranja na 385,2 milijarde juana (140 milijardi dolara) u poređenju sa 1.793 milijarde juana prethodnog mjeseca i 699,7 milijardi juana u julu 2013. Industrijska proizvodnja, maloprodaja i investicije u toj zemlji bili su u skladu sa očekivanjima, ali i nešto niži u odnosu na prethodni mjesec.

U Njemačkoj je povjerenje investitora na najnižem nivou u posljednje dvije godine zbog zabrinutosti oko uticaja globalne krize na najveću evropsku privredu. Pomno praćeni indeks povjerenja investitora, kog izračunava ekonomski institut ZEW, smanjen je u avgustu za čak 18,5 poena na 8,6 poena, što je najniži nivo od decembra 2012. Tanjug

 

Dodaj Komentar