Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Petak, 3 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Cijena nafte kao u jeku globalne finansijske krize 2009.

Cijena nafte kao u jeku globalne finansijske krize 2009. 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji pale u svijetlu očekivanja da će visoke globalne zalihe tog energenta potrajati do kraja iduće godine, a analitičari procjenjuju da klimatski sporazum iz Pariza neće značajnije uticati na kretanje cijena nafte.

Budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte, a očekuje se da će se iranska nafta uskoro vratiti na globalnu scenu, cijena “crnog zlata” spustila se na nivoe nezabilježene od početka 2009. i globalne finansijske krize, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 16 centi na 35,46 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” 26 centi na 37,67 dolara, takođe za januarske isporuke. Cijene su prošle nedjelje pale više od 12 odsto nakon odluke OPEK-a da zadrži nivo proizvodnje nafte.

Trgovci takođe iščekuju ovonedeljni sastanak američke centralne banke na kom se očekuje podizanje kamatnih stopa, koje će, po svoj prilici, dovesti do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja je održana u subotu u Parizu, usvojili su istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija.

Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020. okupio je države sa zajedničkim ciljem – smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, da bi globalno zagrijavanje 2100. bilo ispod dva stepena Celzijusa. Agencije

Dodaj Komentar