Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Cijene nafte padaju i dalje

Cijene nafte padaju i dalje 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas u Aziji pale, nakon što su se juče blago oporavile uoči očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 11 centi na 36,20 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” 16 centi na 37,76 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

WTI se u jednom trenutku spustila ispod 35 dolara za barel, što je najniži nivo od februara 2009. i globalne finansijske krize.

“Cijene nafte ostaće još dugo pod pritiskom velikih globalnih zaliha”, navodi istraživačka grupa BMI, koja predviđa da će visoke zalihe početi značajnije da se smanjuju tek poslije 2018.

Nafta je pojeftinila više od 60 odsto u odnosu na nivo iznad 100 dolara na kom je bila u junu prošle godine, u svjetlu visokih zaliha i usporavanja tražnje sa ključnih tržišta poput Kine.

Budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte, a očekuje se da će se iranska nafta uskoro vratiti na globalnu scenu, cijena “crnog zlata” spustila se na nivoe nezabilježene od početka finansijske krize.

Trgovci takođe iščekuju ovonedjeljni sastanak američke centralne banke na kom se očekuje podizanje kamatnih stopa, koje će, po svoj prilici, dovesti do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje. Tanjug

Dodaj Komentar