Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Cijene nafte pale više od četiri odsto

Cijene nafte pale više od četiri odsto 

NJUJORK, Cijene nafte oslabile su u srijedu više od četiri odsto nakon izvještaja koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama pale manje od očekivaja analitičara.

Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 2,18$, odnosno 4,50 odsto, na 46,29 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trguje po cijeni od 44,81 dolara, što je za 4,25 odsto niža cijena u odnosu na prethodno trgovanje.

Američko ministarstvo energetike (EIA) u srijedu je objavilo da su zalihe sirove nafte u zemlji protekle nedjelje pale za 2,5 miliona barela, što je u suprotnosti sa izvještajem Američkog instituta za naftu (API) koji je u utorak objavio rast zaliha od 2,2 miliona barela. Međutim pad zaliha je daleko manji od 3,25 miliona barela koliko su predviđali analitičari “S&P Global Platts”.

“Povratak nigerijske i kanadske nafte na tržište, te nešto jači dolar verovatno će i dalje pritiskati cijene nafte”, smatra Tariq Zahir, analitičar u “Tyche Capital Advisors”.

Nafta je i pod pritiskom preliminarnih podataka iz Kine koji govore da je uvoz sirove nafte u junu pao na najniži nivo u posljednjih pet mjeseci.

 

U odvojenom izvještaju Međunarodna agencija za energetiku (IEA), u srijedu je objavila da je globalno tržište nafte prošlo “neobičnu transformaciju”, ali da velike zalihe ugrožavaju stabilnost cijena. Agencije

Dodaj Komentar