Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Cijene nafte različite zbog zabrinutosti oko ukrajinske krize

Cijene nafte različite zbog zabrinutosti oko ukrajinske krize 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas različite, jer su trgovci i dalje zabrinuti zbog ukrajinske krize, kao i zbog lošijeg od očekivanog izvještaja o zalihama nafte u SAD, saopštili su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u maju poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 23 centa na 103,99 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” za junsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 109,53 dolara, odnosno sedam centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

“Dešavanja u istočnoj Evropi nastavljaju da drže cijene nafte na povišenim nivoima, uoči današnjih razgovora u Ženevi između zvaničnika Ukrajine, Rusije, Evropske unije i SAD o ukrajinskoj krizi”, ocijenili su analitičari singapurske kompanije “Filip fjučers”.

Trgovci strahuju da bi širi oružani sukob u tom regionu mogao uzrokovati prekid u isporukama nafte i gasa, kao i ogroman skok u cijenama tih energenata.

Američka Uprava za energetske informacije objavila je nedjeljni izvještaj o zalihama nafte, koji je pokazao da su komercijalne zalihe nafte porasle za deset miliona barela u nedjelji zaključno sa 11. aprilom, što je daleko iznad prognoziranog rasta od 1,5 miliona barela.

“Takav rast zaliha u SAD je najveći nedjeljni rast zaliha za posljednjih 13 godina”, navodi se u saopštenju singapurske banke “Junajdet oversiz benk”. Tanjug

Dodaj Komentar