Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Petak, 3 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Hidroenergija » Đokić: I lokalno stanovništvo ima koristi od izgradnje HE “Medna”

Đokić: I lokalno stanovništvo ima koristi od izgradnje HE “Medna” 

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da radovi na izgradnji male hidroelektrane “Medna” na rijeci Sani u opštini Mrkonjić Grad teku prema planu, a da je u ovoj fazi radova izgrađen put za lokalno stanovništvo, te poboljšano snabdijevanje stanovništva vodom i električnom energijom.

Đokić koji je danas obišao gradilište hidroelektrane, čija će instalisana snaga biti 5,2 megavata, rekao je da je za izvođenje svih radova angažovan i određen broj domaćih preduzeća.

“Ukupna investicija za ovaj projekat iznosi oko 20 miliona evra, a izgradnjom ovog objekta poboljšaće se energetski bilansi Srpske u pogledu proizvodnje električne energije, što je za Republiku Srpsku od posebnog značaja”, rekao je Đokić.

Đokić smatra da je investitor radova na maloj hidroelektrani “Medna” jedan od boljih koji su se do sada pojavili, a imaju koncesiju za izgradnju hidroenergetskih objekata u Republici Srpskoj.

“Trenutno je u fazi izgradnje 14 malih hidrocentrala na rijekama, ranije je već izgrađeno 14 i nastojaćemo da u narednom periodu podržimo i pomognemo da brže teku radovi budućim objektima za koje su dodijeljene koncesije”, istakao je Đokić.

Tokom izvršenja Ugovora o koncesiji, koncesionar “LSB elektrane” je imao probleme kod pribavljanja potrebnih dozvola i odobrenja uzrokovanih višegodišnjim sporovima sa lokalnom zajednicom i nevladinim udruženjima zbog čega je morao izabrati kompleksno i znatno skuplje tehničko rješenje koje je uzrokovalo i značajno povećanje investicije.

Zbog ovih problema, sa koncesionarom “LSB elektrane” Banjaluka zaključen je aneks Ugovora o koncesiji kojim je rok trajanja koncesije produžen za 15 godina, utvrđeni novi rokovi izgradnje, definisano zemljište potrebno za izgradnju, a investitor je obezbijedio i sve potrebne dozvole za izgradnju.

Radovi na maloj hidroelektrani “Medna” na rijeci Sani počeli su 2014. godine, a prema informacijama koncesionara završetak radova se očekuje početkom 2017. godine. Srna

3 Odgovori na Đokić: I lokalno stanovništvo ima koristi od izgradnje HE “Medna”

Dodaj Komentar