Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Dolazi Miler i donosi cijenu gasa

Dolazi Miler i donosi cijenu gasa 

BEOGRAD, Predsjednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler 28. februara treba da dođe u radnu posjetu Srbiji, tokom koje će biti razgovarano o cijeni ruskog gasa za Srbiju.

Takođe, razgovaraće se i o početku izgradnje Južnog toka koja treba da počne u prvoj polovini godine, rečeno je u Srbijagasu.
“Prema onome što je dogovoreno sa najvišim predstavnicima kompanije Gasprom, izvjesno je da će Miler 28. februara doći u radnu posjetu Srbiji, tokom koje će biti riječi o početku izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, izgradnji gasnih centrala, novim skladištima gasa koji će se graditi u našoj zemlji, kao i o cijeni ruskog gasa za srpsko tržište i o Naftnoj industriji Srbije “, naveli su u Srbijagasu.

Predstojeća posjeta Milera Srbiji je, kako je istaknuto, “na neki način kruna svega što je do sada urađeno” u saradnji dvije zemlje u energetskom sektoru.

Iz Srbijagasa najavljuju da je dugoročni ugovor za isporuke ruskog gasa Srbiji usaglašen i da će njegovo potpisivanje uslijediti čim to Srbijagasu odobri Vlada Srbije.

Prvi tenderi za nabavku cijevi i kompresora za Južni tok treba da budu raspisani polovinom godine, a sam početak gradnje gasovoda u Srbiji, na simboličan način, može se očekivati i ranije.

Na projektu gasovoda Južni tok, koji će, kao i svaki drugi projekat, imati više faza izgradnje, takođe se uveliko radi, ističu u Srbijagasu i podsjećaju da je Skupština Srbije danas usvojila poseban zakon o Južnom toku.

Pripremne radnje za Južni tok su počele, a s obzirom da je Skupština usvojila Zakon o Južnom toku, stvorena je i zakonska osnova za početak velikog posla, eksproprijacija zemljišta na trasi tog magistralnog gasovoda.

Ranije je urađena studija izvodljivosti, generalni projekat i prostorni plan područja posebne namjene za taj gasovod, podsjećaju iz tog javnog preduzeća i dodaju da se završava i idejni projekat i prelazi se na tehničko projektovanje i pripremu tendera za nabavku cijevi i kompresora. Tanjug

Dodaj Komentar