Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Đokić: U toku realizacija projekata vrijednih više od 3,2 milijarde KM

Đokić: U toku realizacija projekata vrijednih više od 3,2 milijarde KM 

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se trenutno u Srpskoj u oblasti energetike realizuju projekti vrijedni više od 3,2 milijarde KM.

Đokić je naveo da se uz planirani projekat Termoelektrane /TE/ „Gacko dva“, za koji su već obavljeni određeni razgovori, može govoriti o investicijama u vrijednosti većoj od četiri milijarde KM.

Osim TE „Gacko dva“, čija će instalisana snaga iznositi oko 350 megavata, Đokić je dodao da su značajni i projekti TE „Stanari“ /300 megavata/ vrijedan 960 miliona KM i TE „Ugljevik tri“ /dva bloka po 300 ili jedan blok od 450 megavata/ vrijednosti 1,1 milijarde KM.

„S obzirom na to da izgradnja energetskih objekata traje u prosjeku od tri do pet godina, do sada je izgrađena TE `Stanari` i puštena je u testnu fazu u kojoj se sinhronizuje sa prenosnom mrežom“, istakao je Đokić.

Kada je riječ o hidroelektranama /HE/, resorni ministar je naveo HE „Dabar“ iz sistema „Gornji Horizonti“ /160 megavata/, čija je vrijednost 351,5 miliona KM, te HE „Mrsovo“ na rijeci Lim /37,3 megavata/ vrijednosti 188 miliona KM.

„Zatim, hidroelektrane na rijeci Neretvi koje čine HE `Ulog` /35 megavata/ i šest malih hidroelektrana ukupne vrijednosti 181,6 miliona KM, te tri hidroelektrane na rijeci Bistrici /35 megavata/, čija je vrijednost procijenjena na 93 miliona KM“, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, od oko 120 malih hidroelektrana /MHE/ najznačajnije su MHE na rijeci Prači /16,4 megavata/ čija je vrijednost 60 miliona KM i MHE „Bočac dva“ na rijeci Vrbas /8,6 megavata/ vrijednosti oko 18 miliona KM.

„Izgrađeno je 14 malih hidroelektrana čija je ukupna instalisana snaga oko 38 megavata, dok su građevinske dozvole pribavljene za još toliko malih hidroelektrana i očekuje se njihova izgradnja u narednom periodu od dvije godine“, naglasio je Đokić.

On je podsjetio i na dva parka vjetrenjača – „Trusina“ na području opštine Nevesinje i „Hrgud“ na području Berkovića, svaki instalisane snage do 50 megavata, ukupne vrijednost 270 miliona KM.

„Već je izgrađeno 26 malih solarnih elektrana, uglavnom na objektima privrednih subjekata ili fizičkih lica, a građevinska dozvola je pribavljena za još više od 20 malih solarnih elektrana koje će biti izgrađene u veoma kratkom periodu“, istakao je Đokić.

Strategijom razvoja energetike u periodu od 2010. do 2030. godine, podsjetio je Đokić, planirano je investiranje oko 11,5 milijardi KM u energetski sektor Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina investirano je više od 1,3 milijarde KM. Srna

Odgovor na Đokić: U toku realizacija projekata vrijednih više od 3,2 milijarde KM

  1. LAŽ

    LAŽ PONOVO. Ne planirajte na 2030, vi bi morali rad vec zavrsiti.
    Da bi tako studenti planirali, fakulteta nikad ne bi zavrsili. Zato su pametniji od vas i bjeze od vase bede

     

Dodaj Komentar