Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, јун 15, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Golić: Hemijski otpad gudron biće uklonjen

Golić: Hemijski otpad gudron biće uklonjen 

MODRIČA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da Ministarstvo u saradnji sa rukovodstvima Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja Modriča i opštine Modriča intenzivno traži način za uklanjanje gudronske jame u Modriči.

Golićeva je rekla da će gudron – hemijski otpad koji nastaje u procesu prerade nafte i naftnih derivata, a koji je decenijama deponovan u jami u Modriči, biti uklonjen i da se za rješavanje ovog ekološkog problema traže izvori finansiranja kod međunarodnih i domaćih institucija.

„Nažalost, prekinuta je dodjela sredstava iz IPA fondova za ovu namjenu zbog čega tražimo druge izvore finansiranja“, rekla je Golićeva i istakla da su rafinerije u Brodu i Modriči izradile program za uklanjanje gudrona.

Ona je rekla da je na sastanku sa rukovodstvom modričke Rafinerije ulja bilo riječi i o korištenju alternativnih vidova energenta u procesu rada i grijanja u Rafineriji, kao i uslovima za davanje saglasnosti Rafineriji da pruža komercijalne usluge hemijske analize u svojoj laboratoriji.

Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Jevgenij Kočnjev rekao je da je Rafinerija pokrenula proceduru za povećanje ekološke sigurnosti u kompaniji.

„To je bitno i za radnike Rafinerije, ali i za stanovnike Modriče“, rekao je Kočnjev i naglasio da je rukovodstvu, osim uspješnog poslovanja, najvažnija bezbjednost ljudi.

On je potvrdio da Rafinerija intenzivno radi na rješavanju problema gudrona, deponovanog u Modriči.

„Zbog komplikovane tehnologije, taj proces nije moguće brzo uraditi“, rekao je Kočnjev i objasnio da se traže najpovoljnije i najbezbjednije metode za preradu gudrona.

Tokom boravka u Rafineriji, Golićeva je sa rukovodstvom rafinerije obišla „Blending“, novo postojenje za namješavanje motornih ulja pokrenuto ove godine.

Rafinerija ulja Modriča zapošljava 450 radnika. Srna

Odgovor na Golić: Hemijski otpad gudron biće uklonjen

  1. Ogoljela Golićka

    e velikomučenice Golićko, OGOLIĆKO, toliko si svojim odlukama i potpisima nanela štete ekologiji Republike Srpske da ne postoji ni mesto ni način da se to ispravi za nardnih 100 godina, čak i kad bi se htelo. Upropastila si gornji tok prelepe reke Sane davanjem saglasnosti (EKOLOŠKE DOZVOLE) za malu hidrocentalu „Medna iako se zna i postoje dokai (na nadležnom mestu) da je neko za tu koncesiju uzeo ladni i ni manje ni više nego 1 milion EUR. Ne tvrdim da si ti, ali kako si mogla potpisati ekološku dozvolu ako izgradnja pomenute HE nije niti p jednom kriteriju koji zadovoljava ekološke standarde.

     

Dodaj Komentar