Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, јун 15, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Počela izgradnja „Turskog toka“ kroz Srbiju

Počela izgradnja „Turskog toka“ kroz Srbiju 

BEOGRAD – Izgradnja dionice gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju duga 403 kilometra je počela, a svi radovi trebalo bi da budu završeni najkasnije do 18. decembra, pišu „Večernje novosti“.

Prema dostupnim podacima, izdate su dozvole za pripremne radove za dionice jedan, dva i tri, ukupne dužine 300 kilometara.

Prva dionica prostire se od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava i treća od Dunava do Zrenjanina, a četvrta od Gospođinaca do Subotice.

List piše da je izdata građevinska dozvola za dionice dva i tri, a da će ovih dana dozvolu dobiti i dionica jedan.

Eksproprijacija za te dionice urađena je i u toku je uklanjanje bespravno podignutih objekata na toj trasi i pripreme za postavljanje cijevi, a sve pripreme rade srpske kompanije u saradnji sa „Srbijagasom“.

Na pojedinim mjestima cijebi su već sastavljene, a biće angažovane i tri zapadnoevropske kompanije iz Italije i NJemačke koje će učestvovati na podbušivanju Dunava i Tise, što bi trebalo da počne ovih dana.

Kompanija „Gastrans“ u kojoj „Srbijagas“ ima udio 49 odsto, a „Gasprom“ 51 odsto vlasništva podnijela je prošle godine zahtjev srpskoj Agenciji za energetiku za izgradnju gasovoda kao dio izgradnje unutrašnjih kapaciteta u Srbiji.

Ranije je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao da će izgradnjom ovog gasovoda Srbija uštediti milione evra, a direktna ušteda je 45 miliona evra.

Ukupna vrijednost čitavog posla je oko 1,4 milijarde evra. Srna

 

Dodaj Komentar