Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, август 3, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Pušteno u rad novo postrojenje „Blending centar“ vrijedno 13 miliona evra

Pušteno u rad novo postrojenje „Blending centar“ vrijedno 13 miliona evra 

MODRIČA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Jevgenij Kocnev /Evgeny Kochnev/ danas su u Modriči pustili u rad novo postojenje „Blending centar“, u koje je investirano 13 miliona evra.

Đokić je rekao da je otvaranje novog „Blending centra“ jedan u nizu dobrih investicionih projekata u Republici Srpskoj.

„Nestro grupacija od 2007. godine ima konstantan rast investiranja u svoje proizvodne kapacitete i ne samo oni, nego i drugi brojni investitori ulažu u Republiku Srpsku, što pokazuje da je Srpska dobro, sigurno i pouzdano mjesto za investitore koji ovdje mogu da rade, investiraju i stiču profit, a što grupacija `Nestro` potvđuje svojim dugogodišnjim radom“, rekao je Đokić.

On je istakao da je investicija vrijedna 13 miliona evra značajna ne samo za Srpsku i za BiH, nego i za cijeli region, ali i za opštinu Modriča, kao i za sigurnost zaposlenih u Rafineriji.

Đokić je naglasio da mu je drago da je Ruska Federacija, putem kompanije „Zarubežnjeft“, prepoznala Republiku Srpsku kao pouzdanog partnera i da snažno podržava „Nestro grupaciju“ svoju kompaniju koja je ovdje osnovana 2007. godine privatizacijom Rafinerije ulja Modriča, Rafninerije nafte Brod i prodajne mreže iz grupacije „Petrol“.

On je napomenuo da je stopa rasta u ovoj godini u svim sektorima industrijske proizvodnje veća nego u prvih pet mjeseci prošle godine, u čemu je veliki udio „Nestro grupacije“.

Kocnev je rekao da je puštanjem u rad novog „Blending centra“ završena, u ovoj godini, osnovna investicija u Rafineriji u Modriči, a da će prioritet u budućnosti biti osvajanje novog tržišta.

„Investicija u novo postrojenje omogućiće Rafineriji da godišnje proizvede od 14.000 do 16.000 tona motornih ulja, kao i od 60.000 do 65.000 tona baznih ulja i parafina visokog kvaliteta“, rekao je Kocnev.

On je istakao da će u novom postrojenju raditi radnici i inženjeri preraspodjeljeni iz drugih pogona Rafinerije.

Kocnev je naglasio da su rukovodstva Rafinerije, grupacije „Nestro“ i kompanije „Zarubežnjeft“ zadovoljni radom Rafinerije u Modriči i najavio, u budućnosti, nove investicije u modernizaciju i razvoj preduzeća.

Otvaranju novog postrojenja prisustvovali su predstavnici grupacije „Nestro“, predstavnici kompanija iz Srpske, BiH i inostranstva koje su učestvovale u projektovanju i izgradnji „Blending centra“, partneri Rafinerije ulja i predstavnici opštine Modriča.

Kapitalno-investicioni projekat izgradnje novog „Blending centra“ trajao je dvije godine. Na izgradnji je radilo više od 20 kompanija različitih izvođača radova većinom iz Srpske i BiH.

Najveći dio opreme instalisala je francuska firma „ABB“, svjetski lider u ovoj oblasti.

Direktor za razvoj, istraživanje, primjenu i kvalitet proizvoda Rafinerije ulja Omer Kovač rekao je da je „Blending“ savremeno postrojenje nove generacije koje u tehnološkom, produktivnom i ekološkom smislu odgovara najvišim evropskim standardima, uz istovremeno zadovoljavanje standarda energetske efikasnosti.

„Postrojenje će omogućiti lakši i brži proizvodni proces ulja, maziva i ostalih proizvoda iz bazne sirovine uz mogućnost proizvodnje više faza različitih proizvoda u okviru jednog proizvodnog procesa, što će svakako dovesti do povećanja efikasnosti i konkurentnosti u poslovanju“, rekao je Kovač.

Rafinerija ulja Modriča zapošljava 500 radnika.

Rafinerija proizvodi oko 200 različitih proizvoda motornih, industrijskih, brodskih, turbinskih ulja i maziva, te funkcionalnih tečnosti. Srna

Dodaj Komentar