Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Hidroenergija » EPS planira ulaganja u obnovljive izvore energije

EPS planira ulaganja u obnovljive izvore energije 

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da revitalizuje 15 malih hidroelektrana koje su u vlasništvu te kompanije i da izgradi osam novih, najavilo je rukovodstvo tog preduzeća.

Za rekonstrukciju malih hidroelektrana u sastavu EPS-a to preduzeće uzelo je kredit od 23 miliona evra, a za izgradnju novih potrebno je dodatnih oko 20 miliona evra. EPS analizira i mogućnost izgradnje farme vjetroelektrana u Kostolcu, snage 30 megavata, čija je vrijednost procijenjena na 50 miliona evra.

Razmatra se opcija izagradnje vjetrparka u Čajetini, snage pet megavata, za koji je EPS već potpisao memorandum o saradnji sa kompanijom Vatpik. EPS je, kada je riječ o ulaganju u obnovljive izvore energije, sa gradovima Užice i Kragujevac potpisao memorandume za izgradnju postrojenja koja koriste otpad za proizvodnju električne energije.

Tim poslovima će se baviti posebno privredno društvo u sastavu EPS-a pod nazivom “EPS Obnovljivi izvori”. O iskorišćenju potencijala biomase u EPS-u se još ne razmišlja.

Realizacijom ovih projekata EPS nastoji da aktivno učestvuje na regionalnom tržištu električne energije i da doprinese povećanju izvoza struje. Tanjug

Dodaj Komentar