Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » EU ostaje zavisna od ruskog gasa

EU ostaje zavisna od ruskog gasa 

BRISEL, Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da će Evropska unija i u “doglednoj budućnosti” biti zavisna od gasa iz ruskih gasovoda.

U pogledu energetske politike EU za 2014. Agencija predviđa rast uvoza gasa u EU, s obzirom na dalje brzo smanjenje proizvodnje fosilnog goriva u Uniji, posebno u Danskoj i Holandiji. IEA je pregled predstavila Evropskoj komisiji istoga dana kada je Rusija objavila da odustaje od Južnog toka.

Kako navodi Agencija, uvoz tečnog prirodnog gasa u EU, koji se smatra izuzetno važnim za diversifikovanje snabdijevanja, u 2014. je na rekordno niskom nivou i upola je manji nego 2010. Ukazuje i na veliki politički otpor u nekim članicama eksploataciji gasa iz škriljaca, koji bi mogao da unaprijedi energetsku bezbjednost EU.

“EU će biti zavisna od ruskog gasa neko vrijeme i to je realnost”, rekla je na predstavljanju izvještaja u Evropskoj komisiji direktorka IEA Maria van der Hoeven.

Energetska bezbjednost prioritet je za EU od 2009, kada je prekinut dotok gasa Uniji zbog spora Rusije i Ukrajine. Kroz Ukrajinu stiže 15 odsto uvoza gasa u EU, a šest članica, uključujući Bugarsku i Slovačku, potpuno zavise od ruskog Gazproma kao jedinog snabdjevača.

Agencija je istakla da je LNG najbolja opcija za diversifikovanje snabdjevanja energentima u EU, poslije novih isporuka iz Centralne Azije kroz Južni gasni koridor. “EU ne može sebi da priušti da smanji broj opcija – nuklearna energija, ugalj i nekonvencionalni gas i nafta moraju da budu dio energetskog miksa”, navodi se u izvještaju.

Van der Hoeven je rekla i da se od prethodnog pregleda evropske energetske politike 2008. registruju neka pozitivna kretanja. Tako su novi gasovodi i veći uvoz LNG i skladišni kapaciteti smanjili rizike za tržište gasa EU u slučaju kraćih prekida isporuka.

Od koristi je i obrnuti tok gasa, kada evropske kompanije prodaju ruski gas npr. Ukrajini. Međutim obrnuti tok nije svuda moguć, ukazuju iz Agencije. Navodi se i da tržište gasa EU treba da bude liberalizovano i da treba ponovo procijeniti potencijal EU za proizvodnju prirodnog gasa. Beta

Dodaj Komentar