Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » EU u strahu zbog mogućeg oživljavanja projekta izgradnje Turskog toka

EU u strahu zbog mogućeg oživljavanja projekta izgradnje Turskog toka 

BRISEL/MOSKVA, Prošlonedjeljne izjave zvaničnika Rusije i Turske o mogućem oživljavanju projekta izgradnje gasovoda Turski tok koji bi povezao dvije zemlje, zabrinule su diplomate iz Evropske unije, koji, kako navodi agencija Rojters, doživljavaju ovaj projekat kao jačanje pozicije zvanične Moskve.

Analitičari, međutim, tvrde da je ovaj projekat prije retorika nego realnost, navodi britanska agencija.

Evropski zvaničnici strahuju da će Turski tok biti proširen kako bi zaobišao Ukrajinu kao tranzitnu rutu za isporuke gasa ka Evropi, što bi, kako dodaje Rojters, povećalo zavisnost od ruske gasne kompanije Gasprom i obustavilo alternativne isporuke iz Kaspijskog regiona.

Novo prijateljstvo Turske sa Rusijom bi moglo postati problem, ukoliko Rusija pokuša da Ukrajinu zamjeni Turskom. To ima smisla za Tursku, jer bi dobila jeftiniji gas iz Rusije, ali će to sa sobom doneti probleme, odnosno biće vjerovatno problem za nas“, izjavio je jedan visoki neimenovani zvaničnik EU, prenosi britanska agencija.

Saradnja Rusije i Turske, gotovo godinu dana od turskog obaranja ruskog vojnog aviona je, prema ocjenama analitičara, još uvijek krhka, naročito u uslovima krize koju je prouzrokovao pokušaj vojnog puča u Turskoj.

“U vremenima nestabilnosti, ako ste normalni, ne ulazite u velike infrastrukturne projekte”, izjavio je Simon Taljapietra iz briselske istraživačke kompanije “Brojgel”.

Zvanična Moskva za sada planira izgradnju dva od prvobitno najavljena četiri kraka Turskog toka. Kapacitet jednog kraka je oko 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Sjeverni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.   Tanjug

3 Odgovori na EU u strahu zbog mogućeg oživljavanja projekta izgradnje Turskog toka

Dodaj Komentar