Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Četvrtak, 20 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Energetika » Evropska industrija želi brže i bolje stanice za punjenje električnih vozila

Evropska industrija želi brže i bolje stanice za punjenje električnih vozila 

BRISEL, Najveći evropski proizvođači automobila žele na Starom kontinentu ubrzati izgradnju mreže brzih stanica za punjenje električnih automobila i tako pritisnuti tržišnog lidera Teslu.

 

BMW, Volkswagen, Ford i Daimler planiraju izgraditi oko 400 punionica sljedeće generacije u Evropi, koje umjesto punjenja satima, automobil napune za nekoliko minuta.

 

Dugo vrijeme potrebno za punjenje baterija jedan je od najvećih nedostataka električnih automobila u odnosu na konvencionalne.

 

Najbrže punionice koje su trenutno u upotrebi, njih više od 1.800, su Tesline, a sa snagom od 120 kilovata još uvijek im treba pola sata kako bi automobil dobio dovoljno energije za 270 kilometara.

 

Proizvođači automobila su uvjerili inženjere i energetske stručnjake, uključujući one iz njemačkih kompanija Innogy, E.ON i Siemens kao i portugalskog Efaceca, da počnu rad na razvoju tehnologije. Novi punjači od 350 kilovata bili bi skoro tri puta jači od Teslinih.

Izvršni direktor Tesle Elon Mask je na Twitteru saopštio da je punjač od 350 kilovata ‘dječja igračka’, potaknuvši time nagađanja razvija li Tesla još jače punjače. U Evropi već postoji mreža od gotovo 72.000 javnih punionica za električne automobile, ali većina ih je toliko spora da su za punjenje potrebni sati. NN, Autostart

 

Odgovor na Evropska industrija želi brže i bolje stanice za punjenje električnih vozila

Dodaj Komentar