Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Evropska komisija želi privremeni sporazum Moskve i Kijeva

Evropska komisija želi privremeni sporazum Moskve i Kijeva 

KIJEV, Evropska komisija predložiće da Rusija i Ukrajina potpišu u Berlinu privremeni sporazum o gasu kao korak dalje u rješavanju spora oko cijene ovog energenta, rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Sastanak ruskih, ukrajinskih i zvaničnika Evropske komisije zakazan je za 26. septembar.

Etinger je rekao da sporazum o gasu treba da odredi privremenu cijenu određene količine gasa koji će biti isporučen Ukrajini.

“Najpragmatičnije bi bilo sklopiti privremeni sporazum za nekih milijardu kubnih metara gasa, koji isporučuje ‘Gasprom’ ukrajinskoj gasnoj kompaniji ‘Naftogas’, po privremenoj cijeni”, rekao je on na konferenciji za novinare.

On je dodao da se ovim pokušava naći privremeno rješenje, kako bi se izbjegli problemi pred zimsku sezonu do aprila naredne godine.

Ukrajina plaća oko 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je najviše u Evropi, do juna, kada ruski “Gasprom” ukida isporuke Kijevu.

“Naftogas” je podnio tužbu međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu tražeći da se utvrdi “poštena i tržišna cijena” prirodnog gasa koji isporučuje “Gasprom”.

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan, koji je bio sa Etingerom na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao je da će Kijev podržati prijedlog Evropske komisije.

“Moramo da utvrdimo privremenu cijenu koja mora da bude tržišna i spremni smo da radimo po toj cijeni dok Arbitražni sud u Stokholmu ne usvoji konačnu odluku”, rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Kijev spreman na kompromisnu cijenu od 326 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa za period od 18 mjeseci.

Dodaj Komentar