Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, август 1, 2021
Nalazite se na Home » Gas » „BH gas“ ne dozvoljava „Gas-Resu“ transport gasa preko FBiH

„BH gas“ ne dozvoljava „Gas-Resu“ transport gasa preko FBiH 

BANJALUKA, Republika Srpska će, možda, razmotriti mogućnost uskraćivanja transportnog gasa preduzeću „BH gas“ iz Sarajeva preko svoje teritorije jer Federacija BiH /FBiH/ ne dozvoljava preduzeću „Gas-Res“ iz Banjaluke transport njihovog gasa preko teritorije FBiH.

Direktor preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac rekao je da je to preduzeće uputilo molbu „BH gasu“ da omogući transport njihovog gasa preko teritorije FBiH da bi se ovim energentom snabdjeli kupci u Istočnom Sarajevu, a ujedno gas ponudio i potencijalnim kupcima u FBiH, ali da je odgovor „BH gasa“ bio negativan.

„`BH gas` je saopštio da je, prema njihovoj važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede, on jedini nadležan za transport i snabdijevanje prirodnim gasom na prostoru FBiH i da u skladu sa tim odbija pristup transportnoj mreži preduzeću `Gas-Res`“, rekao je Puhalac za „Nezavisne novine“.

U preduzeću „Gas-Res“ tvrde da je ovakav odgovor u direktnoj suprotnosti sa Ustavom BiH, u kojem je istaknuto da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH, te da entiteti neće uspostavljati kontrolu na granici između entiteta.

Osim toga, u „Gas-Resu“ naglašavaju da postupanje „BH gasa“ nije u skladu sa pravilima Energetske zajednice, čiji je potpisnik i BiH, koja garantuju slobodni pristup trećoj strani gasnoj infrastrukturi, što znači da je „BH gas“ obavezan da omogući korišćenje svoje infrastrukture „Gas-Resu“.

„Gas-Res“ se nakon toga žalio i federalnom ministarstvu zaduženom za energetiku, a iz kojeg su u odgovoru naveli da žalba neće biti razmotrena dok ne bude usvojena nova regulativa o gasu na nivou BiH, što je za Puhalca apsurdno.

„Ministarstvo ne postupa ni u skladu sa uredbom koju je samo donijelo, već se poziva na neki budući, samo njima poznati, set zakona koji bi trebalo donijeti na nivou BiH“, tvrdi Puhalac.

U preduzeću „Gas-Res“ navode da je upućen prijedlog Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske da sa federalnim partnerima pronađe rješenje kojim bi subjekti iz Republike Srpske i FBiH bili tretirani na ravnopravan način, a da, ukoliko to ne bude bilo moguće, Srpska uvede recipročne mjere prema FBiH.

Dodaj Komentar