Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, јун 24, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Gotov projekat za prvi krak „Turskog toka“

Gotov projekat za prvi krak „Turskog toka“ 

MOSKVA, Rusija je poslala Turskoj međuvladin sporazum o prvom kraku „Turskog toka“, dok će ostali krakovi biti predviđeni posebnim dokumentom.

„Poslali smo /projekat međudržavnog sporazuma/ o prvom kraku… Ruska strana je pripremila svoje prijedloge o prvom kraku `Turskog toka` i poslala ga turskoj strani“, rekao je „Sputnjiku“ izvor u Ministarstvu energetike Rusije.

Projekat „Turski tok“ predviđa izgradnju gasovoda jačine 63 milijarde metara kubnih godišnje iz Rusije u pravcu Turske preko Crnog mora. Gasovod bi se sastojao iz četiri kraka i vodio do tursko-grčke granice 47 milijardi metara kubnih gasa.

Prema riječima izvora, u početku je bilo planirano da se pripremi i potpiše kompletan međuvladin sporazum o izgradnji „Turskog toka“, koji bi uključivao sva četiri kraka. Međutim, nakon posljednjih razgovora Rusije i Turske u Bakuu u junu donesena je odluka da se radi u fazama.

„Spremni smo da radimo po fazama… Ruska strana je dala svoj prijedlog za sporazum o jednom kraku, prvom koji smo pripremili. Za drugi i treći krak biće poseban međuvladin sporazum“, rekao je sagovornik agencije.

On je podsjetio da je prvi krak „Turskog toka“ predviđen isključivo za turske potrebe, prenosi „Sputnjik“.

Dodaj Komentar