Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, август 4, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Mihajlović: Ja sam garant izgradnje „Južnog toka“

Mihajlović: Ja sam garant izgradnje „Južnog toka“ 

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je ona garant izgradnje „Južnog toka“ kroz Srbiju i odbacila optužbe da radi protiv Rusije i gasnog sporazuma s Moskvom.

„Ja sam za `Južni tok`, jer on Srbiji daje gasnu stabilnost. Dok god sam ministar energetike, biću garant izgradnje `Južnog toka` kroz Srbiju“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona smatra da je „Srbijagas“ prijetnja svakom infrastrukturnom projektu u gasnoj politici, a ne ona niti ministarstvo na čijem je čelu, prenose beogradski mediji.

„Direktor `Srbijagasa` Dušan Bajatović obmanjuje javnost kako ima podršku Rusije. Iza njega stoje lobiji, a on je samo njihov eksponent“, rekla je Mihajlovićeva.

Ocijenivši da poslovanje „Srbijagasa“ već duže vrijeme nije u interesu Srbije i da to preduzeće, uvodeći previše posrednika prilikom transporta gasa iz Rusije, opterećuje svakog građanina, Mihajlovićeva je objasnila da je energetika sektor gdje se obrću stotine miliona evra.

Bajatović je ranije odbacio ove optužbe i objasnio da preduzeće „Rusko-srpska trgovinska korporacija“ nije posrednik u uvozu gasa, već snabdjevač, poput „Jugorosgasa“ i da se bavi uvozom gasa za velike potrošače koji ga koriste kao sirovinu.

„Srbijagas“ je partner ruskom „Gaspromu“ u izgradnji „Južnog toka“ kroz Srbiju.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi metara kubnih, a ukupna dužina dionice od oko 420 kilometara, uz planirane krakove za Republiku Srpsku i Hrvatsku.

Dodaj Komentar