Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Sutra obustava isporuke gasa „Sarajevogasu“

Sutra obustava isporuke gasa „Sarajevogasu“ 

SARAJEVO, Kompanija „BH-gas“ najavila je da će sutra u podne obustaviti isporuku gasa preduzeću „Sarajevogas“, zbog duga od blizu 47 miliona KM.

Iz „BH-gasa“ je saopšteno da uprkos ozbiljnim upozorenjima „Gasprom eksporta“ da će zbog neredovnih plaćanja prekinuti isporuku gasa BiH, Vlada Kantona Sarajevo još nije obezbijedila „BH-gasu“ ključna sredstva.

Dug „Sarajevogasa“ prema „BH-gasu“ mora biti smanjen ispod 35 miliona KM do početka sezone grijanja, što je minimalan uslov da bi bilo omogućeno redovno snabdijevanje gasom.

„Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da građani i industrija ostanu bez gasa“, navodi se u saopštenju.

Iz „BH-gasa“ navode da „Sarajevogas“ i dalje duguje „BH-gasu“ blizu 47 miliona KM, iako je Vlada Kantona Sarajevo još 27. juna dala saglasnost da će kreditnim zaduženjem preduzeća „Sarajevogas“ i „Toplane-Sarajevo“ taj dug smanjiti za 10 miliona KM do polovine jula.

„BH-gas“ je u posljednjih mjesec dana pregovorima sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, „Sarajevogasom“ i „Toplanama-Sarajevo“ tražio da se ubrzaju aktivnosti za realizaciju kredita.

Za to vrijeme su se čak i uplate tekućih faktura iz „Sarajevogasa“ smanjile i usporile do te mjere da je u avgustu „BH-gasu“ uplaćeno samo 0,2 odsto od ukupnih potraživanja.

Tim povodom danas je u sjedištu „BH-gasa“ održan još jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, „Sarajevogasa“ i „Toplana-Sarajevo“.

Ministar prostornog uređenja i zaštite životne sredine Zlatko Petrović i direktor „Sarajevogasa“ Salih Selmanović tvrdili su da će sredstva od kreditnog zaduženja biti „operativna do kraja mjeseca“.

Nakon što je direktor „BH-gasa“ Mirza Sendijarević na sastanku podsjetio na upozorenja iz „Gasprom eksporta“ zbog neredovnih plaćanja, te da je „BH-gas“ primoran upotrijebiti krajnju mjeru prema svojim dužnicima, a to je obustavljanje dotoka gasa preduzeću „Sarajevogas“, resorni ministar Zlatko Petrović je napustio sastanak. Srna

Dodaj Komentar