Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Gasprom: Mogući poremećaji u isporuci gasa Evropi

Gasprom: Mogući poremećaji u isporuci gasa Evropi 

MOSKVA, Ruska energetska kompanija “Gasprom” objavila je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi, zbog političke situacije u Ukrajini, ali da nastavlja ulaganja u izvozno orijentisane poslove, kao što je “Južni tok”.

“Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini, koje dodatno pogoršava nezavidna ekonomska situacija, mogle bi prouzrokovati poremećaje u isporukama gasa Evropi”, prenosi Itar-tas.

Iz “Gasproma” poručuju da će uložiti maksimalne napore da bi smanjili rizike po izvoz.

“Nastavićemo da ulažemo u ostale izvozno orijentisane projekte, poput `Južnog toka` i pojačaćemo proizvodnju tečnog gasa i izvoznih kapaciteta. Povećavamo naš pristup podzemnim kapacitetima za skladištenje gasa u Evropi”, navodi se u saopštenju “Gasproma”.

Finansijski direktor “Gasproma” Andrej Krugljov rekao je da Rusija trenutno isporučuje Ukrajini gas prema dogovoru, uprkos tome što Kijev ne podmiruje svoje dugove.

Portparol “Gasproma” Sergej Kuprijanov ranije je poručio da bi ruska kompanija mogla da otkaže popust na cijene gasa Ukrajini zbog duga koji je, u međuvremenu, dostigao 1,5 milijardi dolara.

Taj iznos uključuje dug za prošlogodišnje, ali i za aktuelne isporuke gasa, navode ruski mediji.

Rusija je bila spremna da odobri Kijevu 33 odsto popusta na cijene gasa, ali je taj dogovor propao nakon protesta u Ukrajini.

Dodaj Komentar