Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Gotov projekat za prvi krak “Turskog toka”

Gotov projekat za prvi krak “Turskog toka” 

MOSKVA, Rusija je poslala Turskoj međuvladin sporazum o prvom kraku “Turskog toka”, dok će ostali krakovi biti predviđeni posebnim dokumentom.

“Poslali smo /projekat međudržavnog sporazuma/ o prvom kraku… Ruska strana je pripremila svoje prijedloge o prvom kraku `Turskog toka` i poslala ga turskoj strani”, rekao je “Sputnjiku” izvor u Ministarstvu energetike Rusije.

Projekat “Turski tok” predviđa izgradnju gasovoda jačine 63 milijarde metara kubnih godišnje iz Rusije u pravcu Turske preko Crnog mora. Gasovod bi se sastojao iz četiri kraka i vodio do tursko-grčke granice 47 milijardi metara kubnih gasa.

Prema riječima izvora, u početku je bilo planirano da se pripremi i potpiše kompletan međuvladin sporazum o izgradnji “Turskog toka”, koji bi uključivao sva četiri kraka. Međutim, nakon posljednjih razgovora Rusije i Turske u Bakuu u junu donesena je odluka da se radi u fazama.

“Spremni smo da radimo po fazama… Ruska strana je dala svoj prijedlog za sporazum o jednom kraku, prvom koji smo pripremili. Za drugi i treći krak biće poseban međuvladin sporazum”, rekao je sagovornik agencije.

On je podsjetio da je prvi krak “Turskog toka” predviđen isključivo za turske potrebe, prenosi “Sputnjik”.

Dodaj Komentar