Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|среда, јул 28, 2021
Nalazite se na Home » Hidroenergija » Dodik i Mrda pustili u rad HE „Mesići-Nova“

Dodik i Mrda pustili u rad HE „Mesići-Nova“ 

ROGATICA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor „Elektrodistribucije“ sa Pala Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu /HE/ „Mesići-Nova“, projekat vrijedan 10 miliona KM.

„Vlast se mjeri po onome što ostavi iza sebe. Ovo je dokaz da smo vlastitim sredstvima dokazali sposobnost i znanje da gradimo kapitalne objekte i postrojenja, koji imaju trajnu vrijednost i koji će dugo biti od koristi građanima Srpske“, poručio je Dodik na ceremoniji otvaranja ove hidroelektrane.

Riječ je o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu, čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina.

„Hidroelektrana je rezultat naše pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave `Elektrodistribucije` Pale, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost“, rekao je Mrda.

Hidroelektrana „Mesići-Nova“ ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije.

To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 metara kvadratnih, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa „francis“ turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom.

Ovo postrojenje potpuno je automatizovano i posjeduje centralni „skada“ sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetski standard u ovoj oblasti.

Posmatrano sa ekonomskog aspekta, izgradnja ovog objekta donijeće „Elektrodistribuciji“ sa Pala godišnji prihod veći od tri miliona KM, što je izuzetan potencijal za novo investiranje i zapošljavanje. Srna

Odgovor na Dodik i Mrda pustili u rad HE „Mesići-Nova“

  1. S.S.S.S.

    Odkud to da Elektrodistribucija Pale gradi malu hidroelektranu snage 5 MW, kad je svojevremeno direktor Mrda izjavio da neće graditi hidroelektrane snege ipod 20 MW, i kad je to bio glavni motiv da se četiri koncesije (na rijeci Bistrica i Janjina) ustupe firmi Kaldera iz Laktaša. Te četiri koncesije po scim tehničkim, ekonomskim i finansiskim pokazateljima bile su daleko bolje od koncesije „Mesići – Nova“. Kaldera je te koncesije uzela od Elektrodistribucije Pale iako ni tad, a ni kasnije, nije dokazala da može da izfinansira te projekte, a to je glavni razlog i motiv da se jedna koncesija prenese drugom licu. Te koncesije na Bistrici i Janjini „Elektrodistribucija“ Pale dala je firmi Kaldera bez tendera što je svojevrsni presedan. naravno, Kaldera je te koncesije kasnije ponovo preprodala, i na tome višestruko zaradila a da tom prilikom nije „ni luk jela ni lukom smrdila“, što je isto tako diskutabilno, da ne kažem protivzakonito. Neko se očigledno neodgovorno poigrao sa državnom imovinom a, dugoročno, i sa svojom sudbinom, jer će se te „operacije“ kad tad naći na tapetu nadležnih pravosudnih organa.

     

Dodaj Komentar