Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 7 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Hrvatska: Benzin najjeftiniji od augusta 2010.

Hrvatska: Benzin najjeftiniji od augusta 2010. 

ZAGREB, Litra eurosupera 95 najjeftinija je od augusta 2010. godine. Litra ove vrste goriva od utorka je jeftinija za čak 21 lipu i sada se prodaje u rasponu od 8,42 do 8,46 kuna, ovisno o kompaniji. Spremnik od 50 litara tako je od utorka jeftiniji 10,5 kuna.

Uz benzinska goriva, pala je cijena i autoplina i to za dvije lipe te se sada na većini postaja prodaje po cijeni od 3,78 kuna. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) još su više snizili cijenu autoplina (za 9 lipa). Čak štoviše, spomenuti distributer prodaje litru autoplina po čak 30 lipa nižoj cijeni od većine distributera.

Međutim, vozači koji koriste dizelska goriva nemaju razloga za veselje. Cijena litre ove vrste goriva u utorak je skuplja za 6 lipa i sada se prodaje u rasponu od 7,42 do 7,45 kuna. Ovo je druga nedjelja zaredom da ova vrsta goriva poskupljuje.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Čini se kako je tečaj dolara podosta utjecao na formiranje cijena goriva. Naime, prosječni kurs prošle nedjelje pao za čak 1,07 odsto  zbog čega je cijena benzinskih goriva značajnije pala, a cijena dizelskih manje rasla. Trenutni kurs dolara je 6,85 kuna i najniži je od oktobra prošle godine, a u odnosu na prošlotjedni prosjek niži je za 1,85 odsto , piše cijenagoriva.info.

Dodaj Komentar