Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Igor Sečin: Kompanije ispaštaju

Igor Sečin: Kompanije ispaštaju 

MOSKVA,  Igor Sečin, čelnik ruske naftne kompanije Rosnjeft rekao je za Špigl da Rusija nije inicirala ukrajinsku krizu ali da će njene kompanije imati ipak imati štetu.

Sečin, kojeg smatraju drugim najmoćnijim čovjekom u ovoj zemlji, citirao je jednog Bušovog savjetnika da će upravo to biti nova američka vrsta ratovanja – finansijsko iscrpljivanje protivnika.

Direktoru najveće svjetske naftne kompanije je od početka ukrajinske krize zabranjeno putovanje u Ameriku i zapadnu Evropu. On je inače “desna ruka” ruskog predsjednika – od 90-ih godina prošlog vijeka rade zajedno, a kako je Putin napredovao i on je dobijao bolje pozicije. Smatra se da je zbog toga i stavljen na “crnu listu” a da je Rosnjeftu zato zabranjeno da kupuje zapadnu naprednu tehnologiju za bušenje.

“Niti ja, niti Rosnjeft, imamo nešto za krizom u Ukrajini. Nema osnova za takve sankcije, i zato one predstavljaju kršenje međunarodnih zakona. Uostalom, država Rusija, iako je najveći, nije jedini akcionar u Rosnjeftu, tako da će sankcije pogoditi i naše ostale akcionare iz SAD, Evrope i Azije”, rekao je Sečin njemačkom mediju, i dodao da te sankcije ipak u energetskom smislu ne mogu da naškode mnogo Rusiji, koja ima rezerve nafte za narednih 20 godina.

On smatra da su Sjedinjene Države shvatile da je Rusija prirodni ekonomski partner evropskih zemalja i da se plaše njihovog ujedinjavanja.

Ovakav Sečinov stav prema SAD ipak ne znači da Rosnjeft i ubuduće neće sarađivati sa američkim kompanijama. Šta više, sa Exxonom planira da do 2030. godine investiraju 400 milijardi dolara u naftnu platformu na Arktiku.

Kada se radi o otplati 46 milijardi dolara duga koji ima Rosnjeft, inače odsječen od svjetskih institucija za finansiranje, Sečin kaže da sami mogu da ga otplate jer su i prošle a izgleda da će i ove godine imati rekordan profit. BiF

Odgovor na Igor Sečin: Kompanije ispaštaju

Dodaj Komentar