Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Iran započeo prvu isporuku nafte Evropi

Iran započeo prvu isporuku nafte Evropi 

TEHERAN, Iran je danas započeo isporuku sirove nafte Evropi, prvu nakon što je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, saopštio je zamjenik iranskog ministra za naftu Roknedin Džavadi.

Kako prenosi Iranska novinska agencija, Džavadi je današnju isporuku nazvao “novim poglavljem” u iranskoj naftnoj industriji nakon pet godina sankcija.

Saopšteno je da je nekoliko cisterni prevezlo iransku naftu prema Evropi posljednjih dana.

Iran planira da poveća izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ranije ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh. Ministar je otkrio da Iran planira da uloži oko 180 milijardi dolara u petrohemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatisao naftna polja i modernizovao postrojenja.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. U januaru ove godine je i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. To je uslijedilo nakon potvrde od strane UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere shodno Sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila. Nezavisne novine

Dodaj Komentar